Pored automobila, pažnju posjetilaca privlače i motocikli i bicikli. Tu je i turska, jevrejska i seoska soba sa predmetima iz različitih perioda.     Foto: AA

Etno i muzej automobila "Filip", koji se nalazi u Krklinu, samo pet kilometara od Bitolja na jugu Sjeverne Makedonije, vodi svoje posjetioce na putovanje kroz vrijeme.

Klasični automobili, motocikli, bicikli i razna vozila izloženi u muzeju privlače pažnju turista i lokalnog stanovništva.

Među vozilima koja su izložena u muzeju su klasični automobili poput Simca Ariane iz 1953. godine, kao i Opel Rekord, Ford Taunus, Plymouth Valiant i Moskvich.

Kolekcionar od 1991.

Pored automobila, pažnju posjetilaca privlače i motocikli i bicikli. Tu je i turska, jevrejska i seoska soba sa predmetima iz različitih perioda.

Vlasnik muzeja Boris Tanevski rekao je za Anadolu da je u Prvom svjetskom ratu u blizini njihovog sela bila linija fronta i da je u tom kraju bilo mnogo oružja.

Tanevski kaže da je oružje koje je pronašao na tom području sakupljao i popravljao od desete godine. Njegova kolekcionarska avantura je počela 1991. godine.

"Prvo sam skupljao oružje, a onda sam kupio motocikl. Kada sam kupio motocikl, otvorio sam radnju za bicikle. Počeo sam izlagati motore u mojoj radnji. Kako su mušterije dolazile, pričale su o biciklima u drugim selima. Sakupio sam desetak bicikala. Tada se javila želja da kupim automobil", priča Tanevski.

Najstariji automobil: Simca Ariane model iz 1953.

Naveo je da je prvi automobil koji je kupio bio model Simca Ariane iz 1953. godine, kojeg je najviše volio.

"Tada sam počeo da skupljam i automobile i motore. Sada smo došli do 11 automobila, minibusa i otprilike 35 motora", pojasnio je Tanevski.

Objašnjavajući da je model automobila Simca kupio za 500 njemačkih maraka i potrošio 9.500 maraka da ga dovede u sadašnje stanje, Tanevski je restauraciju automobila opisao kao "oživljavanje mrtvaca".

Naveo je da su skoro svi automobili u manjoj ili većoj mjeri restaurirani.

Objašnjavajući da u muzeju postoji prostor u kojem su izloženi predmeti kao što su različiti kućni predmeti, odjeća i instrumenti, kao i vozila, Tanevski je kazao da je Mustafa Kemal Ataturk, prvi predsjednik moderne Turkiye, bio u vojnoj školi u Bitolju i da je zbog toga u jednom dijelu muzeja napravljena turska soba.

"Postoji uređaj koji ovdje izlažemo vezan za Kemala Ataturka, a to je šivaća mašina marke 'Singer'. Prema onome što je rečeno iz kuće u kojoj sam je kupio, na njoj je šiveno odijelo za njega", pojasnio je Tanevski.

TRT Balkan / agencije