Građani koji su prisustvovali protestu ističu da više ne mogu da trpe nepravdu.     Foto: AA

U Novom Pazaru je u petak naveče održan građanski protest "Sandžak protiv nasilja" s kojeg je poručeno da ljudi na području regije Sandžak ne žele više da trpe sve oblike nasilja i budu građani drugog reda, jer se gomilaju neriješeni slučajevi ubistava i kriminala.

Na skupu pred nekoliko stotina okupljenih građana predsjednik Inicijative slobodnih građana (ISG) Aladin Paučinac je rekao da se pridružuju zahtjevima s protesta u Beogradu koji nose naziv "Srbija protiv nasilja".

"Zakon nije isti za sve i to je ono što boli ljude i generiše nasilje. Policija nam je nikakva, obično se pojave na kraju, da nešto popišu. Od njih nema selameta. Najbolje se to vidjelo u slučaju ubistva Ervina Ćelahmetovića u Priboju i odnosom pripadnika bezbjednosnih službi. Možda ovo ubistvo nije zločin iz mržnje, ali pokazuje koliko su Bošnjaci Priboja ugroženi", rekao je Paučinac i dodao da nikada neće pristati na status drugorazrednih i trećerazrednih građana.

Poručio je da neće dozvoliti da se niko ubija i ponižava u Sandžaku, ma ko god da je i da su podjednako važni svaki Bošnjak i svako mjesto u kojima žive podjednako važni.

S protesta je zatražena smjena srbijanskog ministra policije kao najodgovornijeg lica za nasilničko ponašanje policajaca, posebno u Sandžaku, smjena načelnika granične policije i komandira Policijske stanice Priboj, otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu spriječili ubistvo i nisu spriječili bjekstvo ubice, kao i otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobjegne.

Također je zatraženo od zvaničnika Srbije da javno saopšte šta se desilo s postupkom protiv policajaca koji su prošle godine pozivali na novi genocid nad Bošnjacima te pooštravanje sankcija za svaku vrstu ratno-huškačke retorike i poruka koje šire međunacionalnu i međuvjersku mržnju i netoleranciju.

Građani koji su prisustvovali protestu ističu da više ne mogu da trpe nepravdu.

"Ne mogu više, prijatelju, da trpim nepravdu prema ovom narodu. Ovaj narod treba da podrži svaki skup koji je protiv nasilja. Da sam mlađi sutra bih otišao u Beograd, da podržim taj skup", rekao je penzioner Hamdo Kahrović.

Građanski aktivista Sead Biberović je rekao da se građani trebaju boriti na ovaj način, ne samo zbog ubistava, već i zbog vazduha, haosa u infrastrukturi i saobraćaju, zbog svega, a dodatno zbog vlasti u Beogradu.

"Dobro je to što smo se pridružili građanima, našim sapatnicima, u Beogradu. Nažalost, broj okupljenih pokazuje kako razmišljaju Bošnjaci u Srbiji. Ako hoćemo da budemo ravnopravni građani moramo da učestvujemo u dobrom, čega baš i nema u Srbiji, ali i lošem, čega ima, nažalost, mnogo", kazao je Biberović.

Novopazarka Hajrija Bahor je rekla da se dešavaju ubistva, "čuda", otmice...

"Dosta je više, dokle ćemo da trpimo", upitala je Bahor.

Njena sugrađanka Nerma Zekić Hoćanin ističe da ubistva Bošnjaka prolaze nekažnjeno i da se ne rasvjetljavaju.

"To vidimo kao primjer na ubistvu u Priboju koje kroz medije pokušavaju da predstave kao tuču u kojoj je smrtno nastradao. Došla sam da podržim svoj narod u borbi protiv nasilja", navela je ona.

U Beogradu se u subotu održava protest "Srbija protiv nasilja".

TRT Balkan / agencije