Poljoprivredni proizvođač iz Kisača Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije istakao je da očekuje dogovor s Vladom Srbije.         Foto: AA

Nezadovoljni poljoprivrednici iz sedam asocijacija i udruženja u utorak su organizovali protestne vožnje širom gradova i mesta u Srbiji.

U Novom Sadu poljoprivredni proizvođači, okupljeni oko Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, sa više desetina traktora došli su pred Novosadski sajam i tu se parkirali u desnoj traci, a u zavisnoti od toka pregovora s Vladom Srbije, ovi protesti mogu biti i radikalizovani u narednim danima blokadom mostova i prometnih raskrsnica.

Sedam udruženja koja okupljaju poljoprivrednike traže od Vade Srbije, odnosno od Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ispunjenje osam zahteva:

- Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije (formirati zaštitnu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom inputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri inputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije;

- Subvencije po hektaru u minimumu 35.000 dinara po hektaru; premija za mleko minimalno 20 dinara po litru; referentnu cenu ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz;

- Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji prelevmanima na države E.U. i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode; dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture; regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi i

- Ukinuti naknadu za odvodnjavanje.

O ovim zahtevima održana su dva sastanka u Vladi Srbije kojima je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, ali dogovor nije postignut ni oko jednog zahteva zbog čega su poljoprivrednici odlučili da stupe u proteste.

Poljoprivredni proizvođač iz Kisača Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije istakao je da očekuje dogovor s Vladom Srbije.

„Nećemo za sada blokirati grad i nećemo maltretirati naše sugrađane. Stajaćemo pored puta da vlast vide da smo tu. Nećemo se odavde pomeriti dok se veći deo tih zahteva ispuniti“, kategoričan je Filipović.

Kako kaže, protesti poljoprivrednika odvijaju se prema planu i policija nije pravila problema paorima, izuzev na prilazima Beogradu gde poljoprivredni proizvođači nisu puštani da uđu u grad.

Filipović navodi da će poljoprivrednici prenoćiti pred zgradom Novosadskog sajma, gde za četiri dana počinje 90. međunarodni poljoprivredni sajam, a ukoliko broj traktora bude rastao, postoji mogućnost da će se deo poljoprivrednih mašina naći i pred zgradom Pokrajinske vlade Vojvodine, gde su i tokom prošle godine proljoprivrednici protestovali danima.

„Očekujem da se nadležni dozovu pameti i da nam izađu u susret. Sajam počinje za nekoliko dana, pa ne bi baš bilo lepo da protestujemo ispred Poljoprivrednog sajma. Ako dogovor izostane planovi su da se ili ide u Beograd, ili ćemo blokirati mostove i važne saobraćajne tačke, jer poljoprivreda je na izdisaju“, zaključio je Goran Filipović.

Mileta Slankamenac, poljoprivrednik iz Gospođinaca u žabaljskoj opštini naveo je da je veliki broj udruženja poljoprivrednika iskazao interesovanje da se priključi ovim protestima. On je dodao da je on sam juče imao neprijatnosti, jer se grupa momaka raspitivala po selu za njega, pa su mu kolege preporučile da se ne vraća kući.

Međutim, on je obavestio o tome policiju, a ubrzo su mu mnogi poljoprivrednici pružili podršku i došli kod njega kući. On je naglasio da će svi dalji koraci oko protesta zavisiti od dogovora između sedam udruženja poljoprivrednika koja oko osam zahteva pregovara sa Vladom Srbije.

TRT Balkan / agencije