Grad Prizren će i ove godine ugostiti desetine domaćih i stranih reditelja i umetnika i biće prikazano oko 250 dokumentarnih i kratkih filmova.     Foto: AA

Svečanom ceremonijom sinoć je otvoreno 23. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma "DokuFest".

Nakon ceremonije otvaranja prikazan je film legendarnog američkog režisera Stanleyja Kubricka “Dr. Strangelove" ili "Kako sam naučio da prestanem da se brinem i volim bombu”.

Grad Prizren će i ove godine ugostiti desetine domaćih i stranih reditelja i umetnika i biće prikazano oko 250 dokumentarnih i kratkih filmova.

Publika će imati priliku da pogleda 103 filma u osam takmičarskih kategorija, izabranih među 3.325 prijavljenih filmova iz 119 zemalja sveta i preko 100 filmova u desetak van takmičarskih kategorija.

Glavni takmičarski program je „Balkan Dox“ u kome se takmiče filmovi iz skoro svih zemalja regiona Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije, Rumunije, Grčke i sa Kosova.

Među filmovi iz regiona su i filmovi “Ko će pokucati na vrata mog doma” bosanskohercogavačko-srbijanske produkcije, “Hašanovi ratovi” hrvatsko-bosanskohercegovačke produkcije, “Sister” iz BiH i “Radije bih bila kamen” iz Hrvatske.

Ovogodišnja tema festivala je “New Order” (Novi poredak), pa se teme filmova uglavnom odnose na brzu globalnu tranziciju, ratove, ekonomske uspone i padove, te ekološke probleme.

Jedan od programa nazvan “Nema druge zemlje” namenjen je filmovima o Palestini, koji rasvetljavaju palestinsko-izraelski sukob, njegove korene i posledice. Posebni gosti biće filmski radnici iz Palestine, koji žive van Gaze.

Takođe, jedan od programa je “Fokus Ukrajina”, koji naglašava održivost i kreativnost ukrajinske dokumentarne kinematografije i fotografije.

Filmovi se prikazuju na više otvorenih i zatvorenih prostora, kao što je bioskop na reci, dva bioskopa na tvrđavi iznad grada (kaljaji), bioskop na otvorenom Lumbardhi, kino Evropa i drugi prostori.

Pored prikazivanja filmova, kao i prethodnih godina, biće organizovane diskusije, radionice i programi za decu.

U okviru “DokuNights” organizovaće se koncerti međunarodnih i domaćih izvođača, a ove godine glavne zvezde su “47 Soul”, palestinsko-jordanska elektronska muzička grupa i Aisha Devi, koja će izvesti svoju novu vizuelnu i muzičku produkciju „Les Immortelles“.

Festival traje od 2. do 10. avgusta.

TRT Balkan / agencije