Prizren: Održan panel "Turske investicije i mogućnosti saradnje na Kosovu"

Prizren: Održan panel "Turske investicije i mogućnosti saradnje na Kosovu"

Turski ambasador Angili je naglasio da je u poslednje dve godine Turkiye najveći trgovinski partner Kosova.
Ministar Damka je naveo da je cilj da se dovede više turskih investitora na Kosovo i da turski privrednici lakše pristupe evropskom tržištu preko Balkana.           Foto: AA

Panel pod nazivom "Turske investicije i mogućnosti saradnje na Kosovu" održan je u utorak u Prizrenu u organizaciji Udruženje Esnaf iz Prizrena, Turske privredne komore Kosova (KTTO) i Turskog alumni udruženja na Kosovu.

Na panelu su učestvovali kosovski ministar regionalnog razvoja i predsednik Turske demokratske partije Kosova (KDTP) Fikrim Damka, ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, generalni konzul Turkiye u Prizrenu Celal Dogan, izvršni direktor KTTO Meriton Sunduri, predsednik Udruženja Esnaf Varis Xhejlani, turski privrednici i drugi gosti.

Ambasador Angili je rekao da je došlo do ogromnog skoka u trgovini između Turkiye i Kosova nakon pandemije Covid-19.

Navodeći da su kosovske kompanije počele da preferiraju Turkiye kao centar snabdevanja, Angili je naglasio da je u poslednje dve godine Turkiye najveći trgovinski partner Kosova.

Ministar Damka je naveo da je cilj da se dovede više turskih investitora na Kosovo i da turski privrednici lakše pristupe evropskom tržištu preko Balkana.

U prezentacijama nakon uvodnih govora, razgovaralo se o temama kao što su investicioni ambijent na Kosovu, ekonomska saradnja Kosova i Turkiye i pogled na svet biznisa iz ugla diplomiranih studenata (alumnisti).

Turkiye je bila zemlja iz koje je Kosovo najviše uvozilo 2022. i 2023. godine. Sporazum o slobodnoj trgovini između Kosova i Turkiye stupio je na snagu 2019. godine.

TRT Balkan / agencije