Ovaj sajam ima za cilj da podstakne preduzetništvo i umrežavanje žena preduzetnica u cilju njihovog što većeg osnaživanja u društvu i poslovanju.           Foto: AA

Svečanom ceremonijom na Trgu "Džordž Buš" otvoren je trodnevni sajam "Žene u biznisu" na kome učestvuje 40 preduzeća i udruženja žena preduzetnica iz različitih zajednica na Kosovu.

Sajam organizuju Agencija za investicije i podršku preduzećima na Kosovu (KIESA), državna agencija u okviru Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine Kosova.

Na sajmu su izložene ručno izrađene narodne nošnje, potom nakit, tradicionalni muzički instrumenti, proizvodi od meda, sokovi i džemovi od borovnice i aronije te tradicionalna kosovska hrana kao što su pite, flije i baklave.

Sajam je zvanično otvorila ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, koja je tom prilikom izjavila da je cilj Vlade Kosova da što više poveća učešće žena u biznisu.

"Sada smo ženama olakšali registraciju preduzeća tako što smo im pomogli grantovima za njihove zanate. Upravo je Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine pokrenulo grant šemu za zanate, za vaše rukotvorine koje danas izlažete", rekla je ministarka Hajdari.

Ona je naglasila da je za grantove za žene u biznisu izdvojeno oko pola miliona evra.

Mejreme Gashi iz opštine Skenderaj (Srbica), po prvi put učestvuje na nekom sajmu. Ona je za Anadolu izjavila da se bavi prodajom tradicionalne hrane.

"Mi kuvamo tradicionalna jela, sve je organsko. Danas smo na sajam doneli pite, flije, baklave, sir, sokove i drugo. Sve ovo prodajemo od kuće po narudžbinama", kazala je Mejrema.

Pored promocije preduzeća i udruženja koje vode žene i proizvoda koje ova preduzeća nude u svojim oblastima, ovaj sajam ima za cilj da podstakne preduzetništvo i umrežavanje žena preduzetnica u cilju njihovog što većeg osnaživanja u društvu i poslovanju.

TRT Balkan / agencije