Dodatna vrednost ovogodišnjeg sajma su i razne prezentacije koje će održavati institucije i udruženja koja kontinuirano doprinose privredi Kosova.     Foto: AA

Ceremonijom svečanog otvaranja počeo je dvodnevni 22. Međunarodni sajam "EXPOKOS", čiji je fokus promocija domaćih kompanija, koristeći kredibilitet i ugled koji ovaj sajam uživa na evropskom i širem tržištu.

Organizator sajma Bekim Xhafa pozdravio sve goste i kazao da je sajam EXPOKOS najvažniji događaj ne samo na Kosovu, već i u zemljama u okruženju za promociju četiri privredna sektora, građevinarstvo, energetika, mašine i oprema za zaštitu na radu.

“Ove godine je broj proizvođača u porastu, imamo puno proizvođača iz zemlje koji putem sajma šire i otvaraju vrata i van Kosova, a sa nekima smo već počeli i da sklapamo sporazume sa adekvatnim partnerima za njih. Zahvaljujem se posebno biznisima koji su došli van granica Kosova, biznisima iz Albanije, Grčke, Nemačke, Turkiye”, kazao je Xhafa.

Ministarka industrije, preduzeništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari istakla je da je Kosovo poboljšalo uslove za poslovanje, kroz takse i zakone. Ona je kazala da domaći biznisi sada rade slobodnije i lakše se povezuju sa inostranim biznisima.

“Kosovo ima puno potencijala posebno za investiranje zahvaljujući radnoj snazi i prirodnim resursima. Ipak, ljudski resursi su glavni za ekonomski razvoj i srećna sam da možemo da podelimo uspehe kosovskog biznisa, povećavamo investicije, povećavamo izvoz, ali i investicije iz evropskih zemalja i šire koji dolaze na Kosovo zbog mogućnosti koje ima Kosovo”, kazala je Hajdari.

Ministarka je, takođe, istakla da je prošle nedelje potpisan sporazum o učešću Kosova u Programu EU “Zajedničko tržište”, tako da će Kosovo moći da učestvuje u svim aplikacijama tog programa u vrednosti 4,2 milijardi eura.

Kako su saopštili organizatori, dodatna vrednost ovogodišnjeg sajma su i razne prezentacije koje će u okviru paralelnih aktivnosti održavati institucije i udruženja koja kontinuirano doprinose privredi Kosova.

Nemačko-kosovska privredna komora održaće prezentaciju o poslovanju sa Nemačkom, gde će se razgovarati o temama kao što su kako pronaći partnere, kako tamo izvoziti i kako poslovati sa Nemcima. U istom obliku će održati prezentaciju i Privredna komora Slovenije.

TRT Balkan / agencije