Kurti je čestitao timu na radu i uspehu koji je pokazao tokom operacije u Turkiye.     Foto: AA

Na 15. godišnjicu nezavisnosti Kosova, premijer Albin Kurti ugostio je ekipu Kosovskog udruženja za potragu i spašavanje, koja je pet dana delovala kao pomoć turskim vlastima u operaciji potrage i spasavanja nakon razornog zemljotresa od 6. februara u Turkiye.

Kosovski spasioci su obavestili Kurtija o pojedinačnim i timskim akcijama i iskustvima tokom operacije potrage i spašavanja na lokaciji Hataya, jednoj od oblasti koje su najviše pogođene i oštećene zemljotresom, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Tim od šest volontera sa Kosova u turskoj oblasti Hatay pomogao je u spasavanju života devojčice od tri godine i devojke od 26 godina.

Turske vlasti i drugi međunarodni timovi visoko su cenili profesionalizam i nesebičnost koju je tim Kosovskog udruženja za potragu i spasavanje pokazao tokom operacija potrage i spasavanja.

Kurti je čestitao timu na radu i uspehu koji je pokazao tokom operacije u Turkiye i ohrabrio ih da nastave da neguju duh volonterizma, ne samo u svojoj organizaciji, već i u društvu.

Predsednik Udruženja Mahir Hasani zahvalio je kosovskom premijeru što je, uprkos obavezama za Dan nezavisnosti, našao vremena da dočeka i upozna njegov tim koji se u četvrtak vratio iz Turkiye.

Na sastanku je pored Kurtija bio prisutan i pukovnik Ejup Maqedonci, oficir Kosovskih bezbednosnih snaga koji ima dugogodišnje iskustvo u oblasti potrage i spasavanja.

Kosovsko udruženje za potragu i spasavanje je dobrovoljna organizacija poznata po raznim aktivnostima potrage i spasavanja u podršci kosovskim institucijama.

Tokom boravka u Turkiye, blisko su sarađivali sa kontingentom Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je nastavio da pruža pomoć turskim institucijama u područjima pogođenim zemljotresom.

TRT Balkan / agencije