"Turkiye Burslari", koji se izdvaja svojim širokim spektrom mogućnosti za međunarodne studente u odnosu na druge programe stipendiranja, svake godine primaju rekordan broj prijava.        Foto: AA

Govoreći o saradnji u oblasti obrazovanja između Srbije i Turkiye, savetnik za obrazovanje Ambasade Turkiye u Beogradu dr. Mehmet Yilmazata pozvao je maturante i studente iz Srbije da se prijave za stipendiju Vlade Republike Turkiye „Turkiye Bursları“ i školovanje nastave u toj državi.

Na Danu turske kulture, koji je danas održan na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu, Yilmazata je naglasio da se na nivou ministarstava prosvete uveliko radi na jačanju saradnje između srbijanskih i turskih univerziteta i ujedno studentima predstavio mogućnosti za školovanje na nekom od preko 200 turskih univerziteta.

„Stipendije su namenjene studentima, diplomcima i postdiplomcima. To je veliki program koji obuhvata društvene i prirodne nauke. Nije reč samo o stipendiji, to je mogućnost i da se uči turski jezik, a student dobija kompletan paket – pokrivene troškove za avionske karte, zdravstveno osiguranje... Student samo treba da se koncentriše na svoje studije, sve ostalo je finansirano i organizovano“, pojasnio je Yilmazata.

Kako piše na zvaničnom sajtu „Turkiye Bursları“, odnosno „Turkiye Scholarships“, aplikantima je na raspolaganju više od 40.000 programa, a rok za prijavu ističe 20. februara.

„To je globalni program, ne postoji limit za broj prijava, ima aplikacija iz Kine, Nemačke, Južne Afrike, Srbije... Svi zainteresovani mogu da apliciraju. Poznavanje turskog jezika nije uslov, ali aplikant treba da ima dobru viziju i konkretan plan – šta bira i zašto u Turkiye. Najveći broj studenata želi na velike univerzitete u Istanbulu ili Ankari, ali imamo kvalitetne univerzitete i u malim gradovima sa programima iz medicine, istorije, fizike... Tamo bi im šanse bile veće i zato su oni moj savet“, rekao je Yilmazata.

Cilj ovih stipendija jeste saradnja i uzajamno učenje o različitim obrazovnim sistemima. Yilmazata je napomenuo da u takvoj saradnji između Srbije i Turkiye postoji dobra tradicija, započeta protokolima u doba SFRJ koja se sada produbljuje.

„Januara 2022. godine potpisan je sporazum između Ministarstva prosvete Republike Srbije i Ministarstva za nacionalno obrazovanje Republike Turkiye. Sporazum su potpisali predsednici Vučić i Erdogan u Ankari i sada smo u procesu nostrifikacije, ali efektivno radimo u njegovom okviru“, istakao je Yilmazata.

Dodao je da o odličnoj saradnji dva ministarstva govori i nedavna dvonedeljna poseta delegacije srbijanskog Ministarstva prosvete Istanbulu i Ankari.

„Poseta je organizovana radi saradnje u oblasti stručnog obrazovanja i mi smo otvoreni za saradnju na svim nivoima. Ima interesovanja i da turski jezik bude naredni strani jezik u gimnazijama Srbije“, kazao je Yilmazata.

O vezi Srbije i Turkiye u oblasti nauke iz sopstvenog iskustva govorio je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu prof. dr Niko Radulović.

„U mojoj naučnoj karijeri postojala je direktna veza s naučnicima iz Turske. Jedan od mojih prvih naučnih radova je objavljen u 'Turkish Journal Chemistry', a zajedno sa koleginicom, koja je sada prodekan za finansije, bili smo često usmereni na istraživanja koja su došla iz Turske“, rekao je dekan.

Dodao je da mu je drago da studenti iz Turkiye dolaze i na njegov fakultet.

Među njima je master studentkinja biologije sa Karamanoglu Mehmetbey Univerziteta iz Karamana Esma Nur Sencan, koja u Nišu boravi u okviru Erasmus+ studentske razmene.

TRT Balkan / agencije