U Memorijalnom centru u Potočarima ukopana je 6.721 žrtva genocida, a traga se za još više od hiljadu ubijenih stanovnika Podrinja.     Foto: Reuters

Prije 19 godina zvanično je otvoren Memorijalni centar Srebrenica - Potočari kao trajno svjedočanstvo i pomen na žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine na tom području.

Na današnji dan 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari ukopane su hiljade žrtava genocida iz jula 1995. godine, koji su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari obavljena je 31. marta 2003. godine i tada je ukopano prvih 600 identifikovanih osoba. Iste godine, 11. jula, obavljena je još jedna, a 20. septembra i treća dženaza u toj godini. Tada je Centar i zvanično otvorio Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.
Žrtve su iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari jedinstvena je institucija koja se bavi sjećanjem na genocid iz jula 1995. godine u Srebrenici, ali i sjećanjem na ratna dejstva od samog početka pa do kraja rata. Pokušavaju na sve načine skrenuti pažnju i na zločine koji su se desili i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini.

U Memorijalnom centru u Potočarima ukopana je 6.721 žrtva genocida, a traga se za još više od hiljadu ubijenih stanovnika Podrinja.

Memorijalni centar se sastoji od dvije komponente, od kojih je prva mezarje gdje su ukopani posmrtni ostaci žrtava genocida.

Proces identifikacije i pokopa žrtava nastavlja se svake godine. Zid sjećanja, u koji su upisana imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, također se nalazi unutar mezarja.

Druga komponenta Memorijalnog centra smještena je u nekadašnjoj Fabrici akumulutora koja je služila kao sjedište nizozemskog bataljona UN-a prije genocida i događaja iz jula 1995. godine.

U Memorijalnom centru danas se mogu vidjeti izložbe posvećene ubijenim, svjedočenja preživjelih i porodica žrtava genocida, multimedijalna soba, kao i prostor osmišljen za edukaciju posjetilaca o zločinima počinjenim u i oko Srebrenice, te njihovom naknadnom procesuiranju na međunarodnim i domaćim sudovima.

TRT Balkan / agencije