Golob je rekao da rezolucija o Gazi koju je u ponedjeljak usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a daje nadu za rješenje o dvije države.     Foto: Reuters

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u utorak da će njegova zemlja izdvojiti dodatnih 2,5 miliona eura za pomoć Palestini kroz različite programe Ujedinjenih nacija (UN).

Golob je rekao da rezolucija o Gazi koju je u ponedjeljak usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a daje nadu za rješenje o dvije države.

On je to izjavio na marginama konferencije o humanitarnoj pomoći za Pojas Gaze u Jordanu nakon što je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju za prekid vatre u Gazi. Rusija je bila uzdržana tokom glasanja, dok je preostalih 14 članova Vijeća glasalo za.

Golob se u međuvremenu u Jordanu sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, s kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima u Palestini.

Palestinska novinska agencija WAFA javila je da se Abbas sastao s Golobom u Amanu te da mu se palestinski predsjednik zahvalio na priznanju Palestine kao države.

"Odluka o priznavanju palestinske države doprinijeće očuvanju rješenja o dvije države, koje je sistematski uništavano te će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, mira i stabilnosti za sve", rekao je Abbas.

Golob je rekao da njegova zemlja podržava legitimna prava palestinskog naroda i naglasio da Palestinci imaju pravo na samoopredjeljenje i stvaranje nezavisne države na svojoj zemlji.

Naglasio je neophodnost uspostavljanja primirja u Pojasu Gaze i slanja humanitarne pomoći palestinskom narodu.

TRT Balkan / agencije