Konaković je podsjetio da su pred Ustavnim sudom BiH dvije apelacije po kojim bi RTRS eventualno platio sva dugovanja prema BHRT-u i RTVFBiH.            Foto: FENA

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković izjavio je da bi ponuđena rješenja privremeno stabilizovala situaciju, a kasnije bi pristupili iznalaženju dugoročnih rješenja.

"Očuvanje BHRT-a je jedan od naših glavnih prioriteta i nećemo dopustiti da neko jača entitetske emitere, a slabi državnog", poručio je Konaković.

Dodao je da nije na vrijeme bilo adekvatne reakcije na postupke RTRS-a niti je formirana Korporacija RTV servisa na državnom nivou, te da je neko dozvolio da RTRS 2017. bez ikakvih obaveza napusti taj sporazum.

Konaković je podsjetio da su pred Ustavnim sudom BiH dvije apelacije po kojim bi RTRS eventualno platio sva dugovanja prema BHRT-u i RTVFBiH.

Direktor RTVFBiH Džemal Šabić naglasio je da će, ako direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpiše novi ugovor ili aneks ugovora s Elektroprivredom BiH o naplati RTV takse koji je bio na snazi posljednjih šest godina, u narednom periodu moći unaprijediti stanje u oba ta javna servisa.

Kazao je da RTVFBiH nema nikakvih dugovanja prema BHRT-u, te da su to potvrdile sve revizije i inspekcije u proteklih šest i po godina.

Karamehmedović je rekao da je za njega prijedlog "Trojke" prihvatljiv te da smatra da je fer i više usklađen sa zakonom u odnosu na dosadašnji model.

Naveo je da je RTVFBiH u posljednjih šest godina sadašnjim načinom naplate RTV takse nezakonito zadržao 20 miliona KM, te da je BHRT još i prije tražio pravedniju raspodjelu sredstava.

FENA