Fidan se u četvrtak sastao u Ankari s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, nakon čega je održana konferencija za novinare.            Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u četvrtak u Ankari s turskim kolegom Hakanom Fidanom s kojim je razgovarao o dešavanjima na Zapadnom Balkanu i u Pojasu Gaze kao i o bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Konaković je nakon sastanka delegacija izjavio da obim razmjene između BiH i Turkiye može biti bolji, ali je ukazao na to da je posljednja godina bila najbolja u istoriji međusobnih odnosa.

"Obim naše razmjene može biti bolji, ali je dobra vijest da on raste i da je zadnja godina bila najbolja u istoriji naših odnosa i nadam se da ćemo tim tempom nastaviti. Naši putevi osim što su vezani historijski, tradicijski, bratski i prijeteljski sigurno trebaju i moraju još više biti vezani ekonomijom", naglasio je Konaković.

Dodao je da je turskog kolegu informisao o novoj prilici koja se pružila BiH, u kontekstu evropskih integracija i o naporima koji su poduzeti kako bi se "isporučile reforme koje se od BiH traže". Istakao je i da je BiH u posljednjih godinu dana ostvarima možda najveći napredak prema evropskim integracijama.

Kazao je da su se tokom razgovora dotakli i aktuelne situacije u Gazi, koja se suočava sa nemilosrdnim napadima izraelskih snaga.

"Ja sam neko ko je učesnik odbrane BiH, proveo sam četiri godine braneći svoju domovinu i slike koje danas gledate u Gazi prije samo 30 godina unazad gledali smo u BiH gdje je u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija počinjen genocid zbog inertnosti cijele svjetske i međunarodne zajednice. Međutim, nažalost, te slike nisu bile dovoljne da svijet izvuče pouku i one se danas ponavljaju na prostoru Ukrajine i Gaze", rekao je Konaković.

Izrazio je nadu da će veliki međunarodni igrači brzo reagovati i zaustaviti stradanja u Gazi i krenuti u pravcu rješavanja koje se zove dvije države.

Konaković je zahvalio Fidanu za tursku posvećenost Zapadnom Balkanu, za uticaj ne samo u BiH, nego u cijelom regionu.

"Za nas je regionalna stabilnost jedan od najvažnijih prioriteta u smislu naše vanjske politike. Obišao sam cijeli region, razgovarao s liderima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji. Za nas je to iz aspekta stabilnosti i sigurnosti jedno od prioritetnih pitanja", kazao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova BiH osvrnuo se i na infrastrukturne projekte, od kojih je kao najvažniji izdvojio izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, a čiju je realizaciju podržala Turkiye, odnosno njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Veoma mi je bitno, a razgovarao sam s Vučićem (Aleksandar, op.a.) i Dodikom (Milorad, op.a.) o ovom projektu, da dodamo jedan dio trase koji ide preko Goražda ka Sandžaku i tako da povežemo dijelove Balkana koji takođe imaju historijske i tradicionalne odnose. Imamo saglasnost srbijanskog predsjednika i predsjednika bh. entiteta i nadam se da ćemo sada punim jedrima krenuti u realizaciju i ovog velikog i značajnog projekta", rekao je Konaković.

Na kraju je poručio da postoji prostor za razvoj saradnje u oblasti energije, vojne industrije, turizma između BiH i Turkiye.

Ministar Fidan je konstatovao dobre odnose Turkiye i Bosne i Hercegovine, naglašavajući kako su obje strane saglasne da postoji prostor za jačanje odnosa i saradnje. Napominjući kako je trgovinska razmjena Turkiye i BiH dosegla iznos od milijardu dolara, Fidan je podvukao kako taj iznos treba biti povećan na nivo koji odražava stvarni potencijal dvije zemlje.

Jedna od tema bila je i borba protiv terorističke organizacije FETO, a Fidan je naglasio kako je tokom susreta kolegi Konakoviću prenio da Turkiye u kontekstu borbe protiv FETO-a od Bosne i Hercegovine očekuje snažniju saradnju i konkretnije korake.

"Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu. Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine važni su za sve zemlje u regiji. Turkiye je među zemljama s najvećim brojem vojnika u međunarodnoj vojnoj misiji zaduženoj za očuvanje mira u BiH. Osim toga, naši ostali doprinosi u oblasti odbrane nastavit će se i u narednom razdoblju", rekao je Fidan, napominjući kako njegova zemlja pitanjima u Bosni i Hercegovini pristupa s iskrenim i konstruktivnim stavom iz objektivne perspektive.

Fidan je naglasio kako Turkiye podršku teritorijalnom integritetu, jedinstvu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te podvukao: „Secesionistička retorika i djelovanje ne krosti nikome i na štetu je svih građana Bosne i Hercegovine.”

Ministar Fidan je dodao kako pitanja u BiH trebaju rješavati domaći političari pregovorima i dijalogom, bez vanjskih intervencija.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boraviće u službenoj posjeti Republici Turkiye do 17. novembra.

Tokom boravka u Ankari, Konaković će se sastati s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turkiye Numanom Kurtulmusom i predsjednikom Međuparlamentarne grupe prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye Refikom Ozenom.

Planirana je i posjeta Konakovića Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka gdje će se upisati u Knjigu posjetilaca, kao i posjeta Spomeniku žrtava 15. jula u kompleksu Velike narodne skupštine Republike Turkiye.

TRT Balkan / agencije