Upitan o vojnoj snazi Srbije i Kosova, Vučić je rekao da nikada nikoga ne potcenjuje, ali da to nije za poređenje.    Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči odlaska na sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da u Brisel ide da bi pokušao da očuva mir i stabilnost.

"Mi nikome ne pretimo, samo želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila, međunarodno javnopravnih normi od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 do Briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su na snazi i oni moraju da budu poštovani i primenjivani", rekao je Vučić novinarima posle obilaska vojne opreme koju proizvodi namenska industrija u Srbiji.

Kako je rekao, ne zna šta da očekuje na sastanku, da je Beograd zainteresovan da o svemu razgovara, ali da želi da razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO), ali ne da neko govori da ZSO bude u skladu sa Ustavom Kosova.

"Podrazumevalo se da ta ovlašćenja budu mnogo veća i šira, zato smo i pregovarali, jasno je šta je pregovarano", rekao je Vučić na prezentaciji na Vojnoj akademiji.

Upitan o situaciji s tablicama, Vučić je rekao da je tu za Beograd situacija čista i da "ako neko to hoće na silu da provodi, na silu može sve, samo je pitanje dokle".

On je Prištini poručio da ne očekuju da Srbija pomaže po tom pitanju.

Kako je naveo, pre sastanka sa Kurtijem, imaće sastanke sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i specijalnim predstavnikom američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Nakon obilaska naoružanja, Vučić je rekao i da je ponosan na Vojsku Srbije i vojnu industriju.

Kako je rekao, sve što Srbija može da proizvede, može da proda za tri dana i da na svaku "minu, granatu, bombu, raketu danas ima 10 kupaca po jednom komadu".

Vučić je najavio i da će Vojska Srbije dobiti 11 helikoptera H145M, a da će Ministarstvo unutrašnjih poslova dobiti "dve pume".

Upitan o vojnoj snazi Srbije i Kosova, Vučić je rekao da nikada nikoga ne potcenjuje, ali da to nije za poređenje.

TRT Balkan / agencije