"Institucije Kosova će vam uvek biti na usluzi. Vaša bezbednost i perspektiva su prioritet svih kosovskih institucija", zaključila je Osmani.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je sugrađane iz opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, da sutra izađu na vanredne lokalne izbore i da odbace pretnje i ucene.

Predsednica je u izjavi za javnost ocenila da su izbori kamen temeljac svake demokratije i vrijeme kada svi čuju glas građana. Osmani je poručila da glas građana najmoćnije sredstvo za odlučivanje o budućnosti opština i pozivanje izabranih zvaničnika na odgovornost.

Ona je kazala da razume da su mnogi građani sa severa Kosova bili meta pretnji i zastrašivanja koje su poslednjih nedelja upućivale kriminalne strukture koje podržava Beograd kako bi ih primorale da odustanu od svog glasa i moći da oblikuju budućnost svojih opština.

"Međutim, želim da vas uverim da sve kosovske institucije čine sve da ovi izbori budu slobodni i pošteni i da vaša bezbednost bude zagarantovana. Zato vas pozivam da odbijete one koji vam dolaze s pretnjama i ucenama. Podstičem vas da svojim učešćem na lokalnim izborima 23. aprila 2023. pošaljete snažnu i jasnu poruku", navela je Osmani.

Istakla je da će učešće građana na izborima poslati snažnu poruku onima koji žele da zastraše i ugnjetavaju, da neće moći da ućutkaju i da će funkcioneri koje izaberu služiti interesima svih građana opštine.

"Institucije Kosova će vam uvek biti na usluzi. Vaša bezbednost i perspektiva su prioritet svih kosovskih institucija", zaključila je Osmani.

Predhodno je Srpska lista pozvala Srbe da bojkotuju izbore u nedelju, 23. aprila, ocenivši ih nedemokratskima. Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, koju podržava Beograd, nije se prijavila za učešće na ovim izborima.

Takođe, predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović u četvrtak je saopštio da njegova partija odustaje od svoje kandidature u opštini Leposavić, zbog nepostojanja uslova za njihovo održavanje. On je pozvao svoje simpatizere i građane da ne izađu na izbore u nedelju, 23. aprila.

Povlačenjem Partije kosovskih Srba, jedini kandidat iz srpske zajednice ostala je Slađana Pantović, kao nezavisni kandidat za gradonačelnicu Zvečana.

Za izbore za gradočelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, overeno je ukupno 11 kandidata koji dolaze iz pet političkih subjekata, dok je za odbornike dve skupštine opštine, Zvečan i Leposavić, overeno više od 60 kandidata.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila, na osnovu procene bezbednosnih organa, da na predstojećim izborima otvori samo 6 od 44 uobičajenih lokacija za glasanja, uglavnom u naseljima u kojima živi albansko stanovništvo, kao i 13 alternativnih biračkih centara u kontejnerima.

CIK je odlučio i da se broj biračkih mesta smanji sa 69 na 34, dok je broj birača po biračkom mestu povećan sa 750 na 2.000 birača.

TRT Balkan / agencije