Pramenković je rekla da su brojni izazovi pred BNV, da će se na njima marljivo raditi, a suštinski su oni koji se odnose na status i položaj Bošnjaka u Republici Srbiji.     Foto: AA

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković ocenila je rad ustanove na čijem je čelu osam meseci kao veoma dinamičan sa realizovanim velikim brojem aktivnosti i projekata.

Pramenković je rekla da su brojni izazovi pred BNV, da će se na njima marljivo raditi, a suštinski su oni koji se odnose na status i položaj Bošnjaka u Republici Srbiji.

“BNV su posetile brojne domaće i međunarodne delegacije, takođe, rukovodstvo BNV posetilo je brojne institucije, organizacije, kako u zemlji, tako i izvan nje. Različitim vrstama aktivnosti smo obeležili brojne važne datume za Bošnjake. Kroz saradnju sa drugim nacionalnim savetima u Republici Srbiji, delegirali smo ono što je važno za Bošnjake, ali i za ostale manjinske narode. Sa druge strane, sa bošnjačkim većima iz regiona smo tretirali i razmatrali aktuelna pitanja koja se tiču ukupnogšnjačkog korpusa”, izjavila je za Anadolu predsednica BNV Misala Pramenković.

Dodala je da su brojni izazovi sa kojima se BNV susreće, te kako su to zapravo izazovi koji se tiču položaja i statusa Bošnjaka u Republici Srbiji.

Jačanje kapaciteta

“BNV je potrebno dodatno snažiti i jačati njegove kapacitete kroz zakonsku regulativu, sa jedne strane, ali i kroz podršku institucija i pojedinaca iz reda bošnjačkog naroda, a posebno Bošnjaka dijaspore”, navela je Pramenković.

Neke od važnih aktivnosti na kojima je BNV radilo poslednjih dana su promocija konkursa Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i pripreme programa i projekata koji se tiču nove školske godine i nastave na bosanskom jeziku.

“MUP je raspisao konkurs za prijem novih policajaca i mi smo sa pozicije BNV zainteresovani da se na konkurs prijavi što veći broj Bošnjaka. Novina je da je MUP prilikom raspisivanja pozvao pripadnike manjinskih naroda i zajednica da se prijave u što većem broju. Poziv je takođe uputilo i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Smatramo da je ovo važan iskorak u odnosu na prethodni period i nadamo se da će se ovakvim i sličnim nastojanjima početi rešavati pitanje nesrazmerne zastupljenosti Bošnjaka u državnim organima i institucijama, posebno u policiji, u svim sandžačkim gradovima, u odnosu na broj Bošnjaka koji u njima žive. Želim posebno istaći da smo sa Policijskom upravom u Novom Pazaru imali dobru saradnju. BNV je posetio načelnik policije u Novom Pazaru sa saradnicima, imali smo zajedničke aktivnosti u pogledu promovisanja konkursa i poziva kandidatima da se prijave. Ono što nas sada posebno zanima i što ćemo pažljivo pratiti jesu rezultati konkursa gde se nadamo da će sve preduzete aktivnosti dati rezultate”, kazala je Pramenković.

Doprinos u obrazovanju na bosanskom jeziku

Pramenković je za Anadolu kazala kako je nastava na bosanskom jeziku jedan od najznačajnijih projekata BNV na kom se konstantno mora raditi.

“Moramo uložiti napore i raditi u pogledu praćenja samog procesa nastave, unapređenja i valorizacije onoga što je urađeno. Aktuelni saziv BNV je imao niz aktivnosti na ovom polju. Na početku mandata smo imali dve veoma značajne donacije lektira osnovnim i srednjim školama, organizovali smo radni sastanak u BNV sa direktorima osnovnih i srednjih škola. U periodu upisa prvaka, imali smo posete školama od strane rukovodstva BNV kao i Odbora za obrazovanje. Organizovali smo nekoliko seminara i stručnih predavanja za nastavnike. Ono sto je važno istaći jeste činjenica da su organi BNV konstituisani u toku drugog polugodišta u školama i da se nismo punim kapacitetom mogli posvetiti upisnoj kampanji. Očekujem da ćemo predstojeću školsku godinu iskoristiti i da će BNV svim raspoloživim resursima, dati doprinos na polju obrazovanja na bosanskom jeziku, kroz saradnju sa obrazovnim institucijama, nastavnicima, učenicima i roditeljima”, zaključila je Pramenk

TRT Balkan / agencije