Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država.    Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država, gdje je sa predstavnicima nekih od najvećih američkih globalnih korporacija razgovarao o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija, saopšteno je nakon sastanka iz Vučićevog kabineta.

Vučić je istakao da je ova posjeta privredne delegacije SAD-a, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, prva poslije 20 godina i da je u tom smislu od velikog značaja za Srbiju, ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera, saopšteno je.

"Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta", rekao je Vučić i dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zamjeniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je Srbiju prepoznao kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

Rekao je da mnoge američke kompanije koje dugo i uspješno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 ljudi, predstavljaju "izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima".

Dodao je da je u prvih osam mjeseci ove godine ukupna robna razmjena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 45,6 posto u odnosu na isti period 2021. godine. On je rekao kako ozbiljnu preporuku za Srbiju predstavlja poslovanje svjetski poznatih korporacija kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACL i drugih sa globalnom reputacijom.

"Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD-a, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa", navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

TRT Balkan / agencije