Povećanje cijena gasa i električne energije u Srbiji

Povećanje cijena gasa i električne energije u Srbiji

Građane Republike Srbije očekuje i poskupljenje električne energije.
Cijena gasa za domaćinstva i male kupce od danas je viša za devet posto.     Foto: Reuters

Nakon što se početkom sedmog mjeseca cijena gasa za kupce na slobodnom tržištu povećala za 12%, od danas se primjenjuje i nova cijena prirodnog gasa za krajnje kupce koji imaju pravo na javno snabdijevanje.

U informaciji objavljenoj na internet-stranici kompanije Srbijagas, cijena gasa za domaćinstva i male kupce od danas je viša za devet posto.

Navodi se da je od danas cijena gasa 0,28 eura po kubnom metru.


Srbijagas navodi da je saglasnost na cijene dala Agencija za energetiku Republike Srbije.

Međutim, građane Republike Srbije početkom narednog mjeseca očekuje još jedan ekonomski izazov, poskupljnje električne energije.

Na zahtjev energetskog subjekta JP EPS Beograd, Savjet Agencije za energetiku je na sjednici održanoj 28.07.2022. dao saglasnost na odluku o cijeni električne energije za garantovano snabdijevanje.

Prosječna cijena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdijevanje po regulisanim cijenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i procijenjenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdijevanju, iznosi gotovo 70 eura /kWh bez poreza i naknada i veća je od postojeće prosječne cijene za 6,5%.

Nova cijena za garantovano snabdijevanje primjenjivat će se od 1. septembra 2022. godine.

TRT Balkan