Radne grupe "osmorke" i HDZ-a BiH su u proteklom periodu radile na usaglašavanju dokumenta.     Foto: FENA

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak je potpisan koalicioni sporazum između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i stranaka okupljenih oko takozvane "osmorke", kojim se otvorio put uspostavi nove vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, ali i na državnom nivou.

Riječ je o dokumentu pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022 –2026. godine", koji je u ime koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH potpisao Dragan Čović, a u ime "osmorke" predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BIH) Nermin Nikšić.

Blok od osam stranaka čine: Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa - Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Zvanični razgovor stranaka trojke (SDP BiH, NiP, Naša stranka) koje su predstavljale svih osam stranaka koje ulaze u koaliciju s HDZ-om bio je 8. novembra u Mostaru.

Radne grupe “osmorke” i HDZ-a su nakon oktobarskih izbora radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju u FBiH, bez Stranke demokratske akcije (SDA), koja ide u opoziciju. Ova koalicija bi se trebala prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke, a to su: euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava te socijalna pravda i ekonomija.

FENA