Albanski parlament i evropski parlamentarci tek treba da ratifikuju sporazum.      Foto: Reuters

Evropska unija i Albanija potpisale su u petak sporazum kojim se dozvoljava raspoređivanje timova Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u toj balkanskoj zemlji.

Sporazum će omogućiti zajedničke operacije s albanskim organizacijama za provođenje zakona i raspoređivanje timova za upravljanje granicama Frontexa u Albaniji.

"Sporazum će doprinijeti rješavanju neregularnih migracija i prekograničnog kriminala i dalje poboljšati sigurnost na vanjskim granicama EU-a", saopštila je Evropska komisija.

Novi će sporazum zamijeniti postojeći između Albanije i Frontexa sklopljen 2019. omogućiće zajedničke operacije s albanskim organizacijama za provođenje zakona i raspoređivanje Frontexovih službenika na granicama Albanije s drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Albanski parlament i evropski parlamentarci tek treba da ratifikuju sporazum, a Vijeće Evropske unije takođe treba dati zvanično zeleno svjetlo.

EU je ranije ove godine potpisao sličan sporazum sa Crnom Gorom koji je stupio na snagu 1. jula.

Odluka je donesena u jeku sve veće zabrinutosti u EU-u zbog migrantskog pritiska. Agencija Evropske unije za azil (EUAA) objavila je da je samo do kraja juna ove godine podneseno 519.000 zahtjeva, 28 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

TRT Balkan / agencije