Pregovori su trajali skoro devet sati.     Foto: AA

Poljoprivrednici koji u Srbiji protestuju već sedam dana, danas su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić dogovorili da premija za mleko bude 15 dinara po litru, dok nisu dogovorili cenu suncokreta i visinu subvencija za gorivo.

Blokade puteva će se nastaviti i traktori će ostati pored puteva, dok pregovarači ne budu preneli ostalim poljoprivrednicima kako su tekli pregovori i dok se međusobno ne dogovore o sudbini protesta.

Pregovori su trajali skoro devet sati.

Poljoprivrednici su novinarima posle sastanka rekli da se nisu našli oko cene suncokreta, ali da veruju da su blizu dogovora.

Predstavnik pregovarača Jovan Jovanov kazao je da će pokušati da nađu dobru volju da se blokade relaksiraju, jer su premijerka i predstavnici Vlade bili konstruktivni.
"Traktori će ostati pored puta, možda i na putu, dogovorićemo se da li će to biti zatvoreno", istakao je Jovanov.

Predstavnik poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je da nije postignut dogovor o subvencijama i plavom dizelu i da se blokade nastavljaju.

Kako su naglasili, pregovori će biti nastavljeni kada ih ponovo pozovu u Vladu Srbije.
Poljoprivrednici u Vojvodini i gradovima u centralnoj Srbiji blokirali su traktorima puteve tražeći da otkupna cena za suncokreta bude 700 evra po toni, subvencija za đubrivo od 30 odsto, regresirano dizel goriva bez naplate akciza, premiju za mleko od 15 dinara po litru i slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda.

TRT Balkan / agencije