Projekcija dokumentarca u Podgorici bit će održana u srijedu, 23. oktobra, u 19 sati, u Kulturno-informativnom centru Budo Tomović.     Foto: TRT Balkan

Istraživački dokumentarac TRT Worlda “Sveto iskupljenje”, koji razotkriva nasilje izraelskih doseljenika usmjereno na otimanje palestinske zemlje sistemskim tjeranjem Palestinaca iz njihovih domova na okupiranoj Zapadnoj obali, bit će prikazan u Podgorici, u organizaciji palestinske ambasade u Crnoj Gori.

Dokumentarac kroz seriju intervjua i detaljne reportaže otkriva kolonijalni način razmišljanja Izraela i dobro koordiniran plan između državnih aktera i naoružanih jevrejskih bandi.

"Sveto iskupljenje" prikazuje terorističke napade, pokušaje paljenja sela i neselektivne napade – surovu, nehumanu stvarnost koju je Izrael nametnuo gradovima i selima na Zapadnoj obali.

Projekcija dokumentarca u Podgorici bit će održana u srijedu, 23. oktobra, u 19 sati, u Kulturno-informativnom centru Budo Tomović.

Nakon premijere 24. augusta u Istanbulu, ovo revolucionarno istraživačko ostvarenje TRT Worlda u septembru je prikazano u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kada je film odnio nagradu programskog žirija na sedmom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, AJB DOC.

Film je kasnije u oktobru prikazan i u New Yorku, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dokumentarac koji je nastao tako što se istraživački tim TRT Worlda na 22 dana infiltrirao u radikalne cionističke grupe otkrio je kako mladi Izraelci slijepo slijede svoje vođe u strategiji nasilnog raseljavanja Palestinaca, kroz ilegalnu izgradnju jevrejskih naselja.

TRT Balkan