Promocija je organizovana povodom Nacionalnog dana kulture Palestine.       Foto: AA

U organizaciji Ambasade Palestine u Crnoj Gori, u zgradi Mešihata Islamske zajednice u Podgorici, večeras je održana promocija sabranih djela palestinskog pisca Mahmuda Derviša, koje je s arapskog jezika preveo Džemo Redžematović.

O životu i pjesničkom dostignuću Mahmuda Derviša, koji je za života postao savremenik arapske poezije, ali i generalno jedan od najreferentnijih pjesničkih imena u svijetu, večeras su govorili eminentni književnici iz Crne Gore, ali i regiona.

Ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Alhantouli kazao je da je večerašnja promocija organizovana povodom Nacionalnog dana kulture Palestine.

"Mahmud Derviš je dao nemjerljiv doprinos širenju palestinske kulture, ali i nade palestinskog naroda. Kada govorimo o značaju Mahmuda Derviša za palestinski narod, on je napisao i proglas za nezavisnost Palestine, a pisao je i govore Jaseru Arafatu. Priča Mahmuda Derviša je priča Palestine", kazao je Alhantouli.

Pisac i novinar Kemal Musić kazao je da "čitajući pjesme Mahmuda Derviša, ne može čovjek da ne primijeti sličnost između Bošnjaka u Crnoj Gori i palestinskog naroda".

"To je priča o muhadžirluku. U pjesmama Mahmuda Derviša ima toliko toga što je nama blisko, a to je sevdalinka", kazao je Musić.

Hadžem Hajdarević, bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac, esejist i publicista, ocijenio je da Derviša ne treba vezati samo na prostor Palestine, jer je "on pripadao svima nama".

Kazao je da je imao priliku da bude domaćin Dervišu, tokom njegove posjete Sarajevu, neposredno prije smrti.

Akademik Zuvdija Hodžić, osvrnuvši se na poeziju Derviša, kazao je da je on pisao zbog sebe, ali i zbog drugih.

Džemo Redžematović, koji je uradio prevod s arapskog na bosanski jezik, kazao je da je Derviš svoje pjesme posvećivao srodnim dušama i pjesnicima, koji su bili slične sudbine.

"Dervišova poezija je slična s našim podnebljem. On piše o izgubljenom djetinjstvu, neproživljenoj mladosti, o identitetu, gubitku jezika. To je širok spektar života u iseljeništvu", kazao je Redžematović.

Mahmud Derviš rođen je u Palestini, na području Galileje, 13. marta 1941. godine, kao drugo od osmoro djece. Njegov rad, posebno na početku karijere govori o palestinskom iskustvu od 1948. godine pa nadalje, ne samo o brisanju Palestine, već i o specifičnim događajima poput izraelske invazije na Liban 1982. godine, masakru Tal Za'tar, Sabra i Šatila, prvoj Intifadi...

Bio je osnivač književnog časopisa "Al-Karmal", član Komunističke partije Izraela, priključio se PLO-u u Bejrutu, vodio časopis "Shu'un Filestiniyye", koji je objavljivao Palestinski istraživački centar, čiji će čelnik postati nešto kasnije.

Godine 1974. napisao je govor koji je Yasser Arafat održao u Ujedinjenim Nacijama.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj poetski opus. Poezija Mahmuda Derviša prevedena je na preko trideset jezika. Umro je u Hjustonu 2008. godine.

TRT Balkan / agencije