Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko 30 minuta.     Foto: AA

Prema njenim rečima, oko 15.000 popisivača je na terenu.

Popisivači će ići od vrata do vrata da metodom intervjua od građana prikupljaju popisne podatke.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je ranije da će popis trajati narednih mesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i da ljubazno odgovore na njihova pitanja.

Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko 30 minuta.

Popisivači će nositi identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.

Kovačević je na konferenciji za medije rekao da će najbolji popisivači biti angažovani u njihovim centrima, kao i da će imati priliku da učestvuju u drugom po masovnosti istraživanju, u popisu poljoprivrede sledeće godine.

"Popis se sprovodi da bismo dobili precizne podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje pouzdane slike trenutnog stanja, za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posledica iseljavanja u inostranstvo u poslednjih 11 godina", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je izuzetno važno da svi učestvuju u popisu i zajedno doprinesu njegovoj uspešnoj realizaciji.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke rekao je da EU podržava akciju sprovođenja popisa stanovništva i dodao da su podaci bitni kako sa aspekta socijalne politike tako i sa ekonomskog.

Klaucke je naveo da je ovaj zavod sproveo obimnu pripremu za popis stanovništva, koji će se, kako kaže, sprovesti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Tanjug