Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Vlade Republike Koreje Han Duck-soom s kojim je razgovarao ponajviše o unapređenju gospodarske suradnje.          Foto: AA

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Vlade Republike Koreje Han Duck-soom s kojim je razgovarao ponajviše o unapređenju gospodarske suradnje.

Tijekom službenog sastanka dvojice premijera potpisan je Sporazum između Luke Rijeka i Luke Busan za realizaciju zajedničkih projekata, a tijekom dana bit će objavljena i zajednička izjava o novoj razini odnosa, sveobuhvatnog partnerstva između dvije države.

Suradnja između Hrvatske i Koreje ojačat će se na gospodarskoj razini, u zelenoj tranziciji i održivom razvoju, na području znanosti, tehnologije, kulturne i obrazovne razmjene te na području turizma, na kojem Hrvatska bilježi i ove godine značajan broj korejskih turista.

“Potpisani memorandum između Luke Rijeka i Luke Busan povećat će trgovinsku razmjenu i pozicionirati Luku Rijeka unutar Europske unije i ovog dijela Europe kao destinacije za transport roba i dobara iz Južne Koreje i općenito iz Azije”, izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer je istaknuo kako je jedna od najvećih korejskih kompanija “SK” jučer potpisala dva memoranduma o suradnji, jedan s LNG Hrvatska, a drugi s Jadranskim naftovodom, što je važno za razvoj energetske suradnje i diverzifikaciju energenata.

Plenković je važnim ocijenio i sudjelovanje Koreje na donatorskoj konferenciji za razminiranje Ukrajine koja je održana prethodna dva dana u hotelu Westin.

Predsjednik Vlade Republike Koreje Han Duck-soo trgovinsku razmjenu između dvije države, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1992. do danas, ocijenio je uspješnom i rastućom.

“Potvrdili smo predanost jačanju trgovinske razmjene na predpandemijsku razinu”, poručio je Han Duck-soo.

“Izrazili smo zabrinutosti zbog kontinuiranih provokacija Sjeverne Koreje te o važnosti odgovora međunarodne zajednice na taj problem. Potreban je konsenzus da se postigne kompletna denuklearizacija Sjeverne Koreje. Izrazili smo i zabrinutost zbog trajanja sukoba i humanitarne krize u Ukrajini”, izjavio je Han Duck-soo.

Podsjetio je kako će Hrvatsko-koreanski gospodarski forum koji će se održati 30. listopada biti prilika za produbljivanje gospodarskih odnosa između kompanija.

Dvojica premijera razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini, na Bliskom istoku i na jugoistoku Europe.

Današnji posjet je prvi službeni posjet jednog predsjednika Vlade Republike Koreje Hrvatskoj.

TRT Balkan / agencije