"Goriva su i dalje itekako povoljnija u Hrvatskoj nego u bilo kojoj drugoj članici Europske unije. Sve je to zahvaljujući odlukama Vlade", naglasio je Plenković.     Foto: HINA

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u razgovoru s novinarima o aktualnim temama izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom sa sindikatima državnih i javnih službi ocijenivši da je prijedlogom usuglašeno povećanja plaća za više od 219 tisuća ljudi.

O temi izbornih jedinica i sastanku s ustavnim stručnjacima kazao je da je Vlada Hrvatske, sukladno odluci Ustavnoga suda, učinila minimalnu intervenciju, o čemu su danas razmijenili mišljenja.

Plenković je današnji sastanak s predsjednicima sindikata državnih i javnih službi ocijenio jako dobrim podsjetivši na usuglašen prijedlog povećanja plaća od 100, odnosno 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima, koje će se s plaće za lipanj isplatiti u srpnju te obuhvatiti 219.040 ljudi.

"To su značajna povećanja koja praktički pokrivaju sve ove pregovore kada je riječ o granskim ugovorima i ovo što je bilo u komunikaciji s nadležnim ministrima. Na neki način anticipiramo ono što je bilo izgledno da će doći na dnevni red u rujnu, treći tjedan kad se nastavljaju redoviti pregovori o osnovici. Ovaj put smo išli za tim da se i prije negoli se donese novi zakon o plaćama državnih i javnih službi, napravi jedan iskorak koji je po našem dubokom uvjerenju voluminozan u smislu iznosa, a isto tako i brz", istaknuo je Plenković, objavila je Vlada Hrvatske.

Podsjetio je i na današnju sjednicu Vlade Hrvatske koja se odnosila na cijene goriva.

"Goriva su i dalje itekako povoljnija u Hrvatskoj nego u bilo kojoj drugoj članici Europske unije. Sve je to zahvaljujući odlukama Vlade", naglasio je Plenković.

Upitan za komentar o zahtjevima pravosudnih djelatnika, koji ne odustaju od štrajka, Plenković je kazao da Vlada smatra da je prijedlog koji je danas dogovoren sa sindikatima državnih i javnih službi itekako dobar te će pokriti najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu.

TRT Balkan / agencije