Pistorius se nalazi u službenoj posjeti Srbiji gdje se sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.    Foto: AA

Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius izjavio je tokom posjete Beogradu da je Srbija najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu, veliki ekonomski faktor i vrlo važan trgovinski partner Njemačke.

Pistorius se nalazi u službenoj posjeti Srbiji gdje se sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Zaključili smo da je u našem zajedničkom interesu da na Zapadnom Balkanu vladaju stabilnost i prosperitet. Srbija je najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu, veliki ekonomski faktor i vrlo važan trgovinski partner Njemačke. Ima status najveće ekonomije i zemlje na Zapadnom Balkanu i iz toga proizilazi velika odgovornost za stabilnost u regionu", kazao je Pistorius na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

"Pored toga, vidim veliki potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu kroz regionalnu ekonomsku integraciju i približavanje sve do samog članstva u Evropskoj uniji", rekao je on.

Naglasio je da su stoga vrlo važni stabilnost i dobrosusjedski odnosi u regiji.

"O tome sam razgovarao sa Vučićem. Polazimo od toga da Srbija neće podržati eventualne tendencije za secesiju u Republici Srpskoj nego da će se zalagati za integritet i suverenitet teritorije. Jedinstveni smo u tome da se eskalacijom može nanijeti šteta i perspektivi članstva u Evropskoj uniji zemalja regiona. Moraju se premostiti jazovi prošlosti. Moramo zajedno da spriječimo da se razviju spirale eskalacije", kazao je Pistorius.

Podsjetio je da je tokom posjete Kosovu također pozvao na dijalog.

"Svaka legitimna mjera mora se donositi na takav način, tu mislim na pitanje dinara, to se mora organizovati tako da niko ne trpi štetu i da tu imamo prelazne rokove", rekao je ministar odbrane Njemačke.

Naglasio je također da se dijalog o normalizaciji odnosa pod okriljem EU-a treba nastaviti sa velikom posvećenošću jer je to važno u okviru približavanja Evropskoj uniji.

Na kraju je komentarisao i rat Rusije u Ukrajini, napominjući da EU otvoreno podržava Kijev.

"Ovaj rat je strašan za ljude u Ukrajini i to je pokušaj podrivanja naše sigurnosne arhitekture i našeg načina života u slobodi. EU i NATO jedinstveno podržavaju Ukrajinu i uradit ćemo sve da podržimo hrabru borbu Ukrajine. Sankcije su u tome važno sredstvo kojima bi se Srbija kao kandidat za člansto u EU-u trebala da priključi i hoće se priključiti. Hajde da se zajedno zalažemo za to da se rat brzo okonča i da Ukrajina može da živi u miru", kazao je Pistorius.

Sastanku predsjednika Srbije i njemačkog ministra odbrane prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici Vojske Srbije.

Pistorius je u Beograd stigao iz Sarajeva, a prije dva dana boravio je na Kosovu gdje se sastao za tamošnjim zvaničnicima.

TRT Balkan / agencije