Sagovornici su razmotrili mogućnosti za projektnu saradnju Ministarstva i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju u narednom periodu.     Foto: AA

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović i ambasador Turkiye u Srbiji Hami Aksoy ocenili su danas da su bilateralni odnosi Srbije i Turkiye na najvišem nivou u istoriji, kao i da je dobra strateška saradnja dveju zemalja značajna i za stabilnost u regionu.

Tokom sastanka je konstatovano da su turske investicije u Srbiji dostigle 400 miliona evra, da u našoj zemlji posluje više od 20 kompanija koje zapošljavaju više od osam hiljada ljudi, kao i to da u izgradnji Moravskog koridora, jednog od najvažnijih putnih pravaca u Srbiji, učestvuje i velika turska kompanija.

Bilo je reči i o tome da je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u Srbiji do sada realizovala 326 projekata u vrednosti od 40 miliona evra.

Sagovornici su razmotrili mogućnosti za projektnu saradnju Ministarstva i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju u narednom periodu, kao i za realizaciju određenih donacija u pojedinim lokalnim samoupravama u Srbiji, piše u saopštenju Vlade Srbije, prenosi Anadolu.

Martinović je naglasio da je ministarstvo na čijem je čelu u prethodnom periodu uspešno sarađivalo sa Turkiye, pre svega u oblasti matičnih knjiga, dodavši da je 16 gradova i opština u Srbiji zaključilo sporazume o saradnji sa turskim lokalnim samoupravama, što je pokazatelj da su partnerski odnosi dveju zemalja ostvareni ne samo na državnom, već i na lokalnom nivou.

Ministar je posebno istakao da predsednik Republike i Vlada Srbije intenzivno rade na uspostavljanju najboljih mogućih odnosa između Srba i Bošnjaka koji žive u našoj državi.

On je naglasio da su predstavnici bošnjačkih političkih partija zastupljeni u Vladi Srbije već godinama unazad, napomenuvši da država brine o dobrobiti svih svojih građana jednako, bez obzira na njihovu versku ili etničku pripadnost.

Aksoy je rekao da je Srbija poslednjih godina doživela procvat i da je jedna od zemalja u regionu koja se najbrže razvija i u koju se mnogo investira, a da Turkiye želi da doprinese tom razvoju.

On je izrazio zahvalnost na tome što država Srbija vodi računa o interesima Bošnjaka, napomenuvši da je jedan od najvažnijih projekata izgradnja auto-puta Novi Pazar – Tutin, kao i to da je veliki značaj imalo otvaranje Generalnog konzulata Turkiye u Novom Pazaru.

Ambasador je ministru čestitao na tome što će Beograd biti domaćin EKSPO 2027.

TRT Balkan / agencije