Podeljene su predsedničke medalje za žrtvu u borbi za pravdu i poseban doprinos u odbrani istine i obelodanjivanju zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.      Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, u čast 15. godišnjice nezavisnosti Kosova, dodelila je predsedničke medalje ličnostima iz sfere kulture, sporta, bezbednosti i ličnostima koji su se žrtvovale za slobodu Kosova.

Na svečanosti na kojoj je odata počast onima koji su doprineli slobodi Kosova, ali i jačanju i unapređenju države u raznim oblastima, učestvovali su i ministri iz vladinog kabineta, ambasadori stranih država na Kosovu, članovi porodica nestalih u ratu i drugi.

Osmani je istakla da je zajedničko svim odlikovanim da su dali poseban i značajan doprinos Kosovu.

„Njihova aktivnost je pokazala da radom i odlučnošću možemo postići velike stvari. Pokazali su da svako ima moć da menja“, rekla je Osmani. Ona je dodala da Kosovo duguje onima koji su nagrađeni medaljama jer su nesebično posvetili život svojoj zemlji.

Podeljene su predsedičke medalje za žrtvu u borbi za pravdu i poseban doprinos u odbrani istine i obelodanjivanju zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, a među dobitnicima su preživela masakra porodice Jashari, Besarta Jašari, preživela masakra u Podujevu, Saranda Bogujevci, koja je potpredsednica Skupštine Kosova, kao i Ferdonije Qerkezi, koja je u ratu izgubila četvoricu sinova i muža.

Besarta Jashari je, nakon što joj je Osmani uručila medalju, rekla da ovog puta, uoči 25. godišnjice Epopeje OVK-a na Kosovu, svi dele bol.

„Kao preživela iz porodice Jashari i živi svedok, imam obavezu prema svojoj porodici i našem narodu da kažem istinu o brutalnom nasilju nad civilima. Ova medalja mi je motivacija da i dalje ispovedam istinu, branim istinu. Neka Bog blagoslovi Kosovo“, rekla je Besarta Jashari.

Na svečanosti su učestvovali i ministri iz vladinog kabineta, ambasadori stranih država na Kosovu, članovi porodica nestalih u ratu.     Foto: AA

Takođe, Osmani je dodelila predsedničke medalje za doprinose bezbednosti na Kosovu, koje su, između ostalih, dobili Besart Ahmeti, načelnik specijalne jedinice Kosovske policije u Prištini, i kapetan Fatmir Balaj, načelnik specijalne jedinice u Mitrovici, za doprinos dat u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Dodeljene su i medalje za zasluge u oblasti kulture, a među dobitnicima su i institucije Nacionalna biblioteka Kosova, Filharmonija Kosova, Nacionalna galerija Kosova, dok su neke od medalja dodeljene posthumno.

TRT Balkan / agencije