Ona je navela da da će institucije preduzeti neophodne korake da obezbede nesmetan rad i javnu bezbednost u svakom delu teritorije Kosova u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom objave o povlačenju izabranih i imenovanih predstavnika kosovskih Srba iz kosovskih institucija, ocenila da Srbija ima za cilj da destabilizuje sever Kosova.

Osmani je kazala da povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade Kosova, Skupštine Kosova i Policije Kosova predstavlja “čin protiv demokratije, vladavine prava”, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

“Ovakva akcija je napravljena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme srpskim građanima na severu, koji se osećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju”, kazala je Osmani.

Ona je navela da da će institucije preduzeti neophodne korake da obezbede nesmetan rad i javnu bezbednost u svakom delu teritorije Kosova u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

“Primena zakona i reda nepredstavlja pretnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda i zakona predstavlja rizik za nelegalne strukture kojima Beograd diriguje, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region. Današnji postupak Srbije predstavlja njeno jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma u vezi sa gašenjem njenih nelegalnih struktura na Kosovu”, navela je Osmani.

Ocenila je da ovaj postupak koji je podstakla Srbija “još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli, da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog njenih teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva. Međutim, Srbija neće moći da promeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbednost na Kosovu”.

Osmani je poručila da će se komunikacija i saradnja sa kosovskim Srbima nastaviti i institucije Kosova će obezbediti da svaki građanin Kosova na svakom delu njegove teritorije dobije neophodne usluge od institucija bez ikakvog prekida.

Pozvala je Srbe na Kosovu da ne nasedaju na propagandu Srbije, dodavši da je Kosovo posvećeno miru i stabilnosti i ostaje jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu.

“Postupci institucija za jednakost svih pred zakonom u skladu je sa najvišim standardima i evropskim vrednostima. Budućnost Kosova je u EU i NATO-u i niko neće moći da zaustavi ovaj put. Ali Beograd je taj koji pokušava da destabilizuje i koji održava bliske odnose sa Rusijom i njeno je oruđe u ovom delu Balkana”, navela je Osmani.

Ranije danas, svi poslanici Srpske liste Skupštine Kosova, ministar u Vladi Kosova, gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova, kao i svi predstavnici Srba u kosovskim sudovima i policiji podneli su ostavke.

Kako je saopšteno, ova odluka ostaje na snazi dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela i svim drugim sporazumima koji su zaključeni u dijalogu.

Pre dva dana regionalni direktor Kosovske policije za sever saopštio da pripadnici Kosovske policije iz srpske zajednice na severu Kosova odbijaju da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, zbog čega ga je v.d. direktora Policije Kosova suspendovao.

TRT Balkan / agencije