Na sastanku je razgovarano o bezbednosnoj situaciji na severu zemlje i koracima za njenu deeskalaciju, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.      Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u srijedu sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za operacije Thomasom Goffusom i pratećom delegacijom NATO-a i KFOR-a.

Na sastanku je razgovarano o bezbednosnoj situaciji na severu zemlje i koracima za njenu deeskalaciju, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

U vezi sa bezbednosnom situacijom na severu Kosova, Osmani je istakla da su kosovske institucije posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova i jačanju vladavine prava zajedno sa međunarodnim partnerima. Ona je takođe istakla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje, u skladu sa pravnim okvirom Kosova.

Osmani je istakla značaj prisustva NATO-a u obezbeđivanju mira i stabilnosti na Kosovu. Ona je istakla duboku posvećenost Kosova NATO partnerstvu i doprinosu regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

Naglasila je posvećenost Kosova daljem jačanju saradnje sa NATO-om.

"Ostajemo posvećeni našim odgovornostima kao pouzdan partner NATO-a, koji aktivno doprinosi regionalnoj bezbednosti. Kosovo će nastaviti da blisko sarađuje sa NATO-om na rešavanju bezbednosnih izazova i unapređenju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, navela je Osmani.

TRT Balkan / agencije