Izvestiteljku Bakoyannis primio je i premijer Kosova Albin Kurti, te zamenik ministra za spoljne poslove i dijasporu Kreshnik Ahmeti.              Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa Dorom Bakoyannis, izvestiteljkom Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (APKE) za zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Osmani je ocenila da je članstvo Kosova u Savetu Evrope, ne samo prioritet Republike Kosovo već i neophodnost za zaštitu ljudskih prava i blagostanja svih građana, bez razlike, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Prema rečima Osmani, Kosovo je u svoj Ustav ugradilo Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i druge međunarodne dokumente, obezbeđujući prava svih građana, uključujući i nevećinske zajednice, vladavinu prava i demokratsko upravljanje, što je dokazano po oceni nekoliko međunarodnih organizacija.

„Kosovo je posvećeno ispunjavanju svih standarda Saveta Evrope za članstvo. Ustav Kosova je već uključio ključne konvencije Saveta Evrope, čineći ih primenjivim na Kosovu. U tom duhu, Kosovo je snažno posvećeno evropskim vrednostima, uključujući demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona“, naglasio je predsednica.

Ona je naglasila da Kosovo očekuje da se debata i glasanje o “Mišljenju o aplikaciji Kosova”, koje će sastaviti Bakoyannis, održi što je pre moguće kako bi se pristupilo formalnom glasanju za članstvo u Komitetu ministara.

„Sledeće godine Savet Evrope će obeležiti 75 godina od svog osnivanja. Dakle, bilo bi veoma simbolično da Savet Evrope, kao glavna organizacija za ljudska prava na našem kontinentu, otvori vrata demokratskoj zemlji koja teži da se pridruži porodici vrednosti“, rekla je Osmani.

Izvestiteljku Bakoyannis primio je i premijer Kosova Albin Kurti, te zamenik ministra za spoljne poslove i dijasporu Kreshnik Ahmeti.

Kosovo je maja prošle godine predalo zvaničnu aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope, dok je aprila ove godine prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara Saveta Evrope odlučio da prosledi zahtev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Naredni korak je priprema mišljenja u vezi sa članstvom Kosova, koje se šalje Komitetu ministara, koji potom donosi konačnu odluku o članstvu.

Za prijem u članstvo Saveta Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica. Obzirom da se Rusija povukla kako bi izbegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo da aplicira za članstvo.

TRT Balkan / agencije