Osmani je, takođe, istakla da je Kosovo multietnička država, čiji Ustav garantuje visok stepen zaštite prava i sloboda svih zajednica.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa senatorom Jackom Reedom, predsednikom Komiteta za oružane snage u Senatu Sjedinjenih Američkih Država.

Osmani je tom prilikom izjavila da „Sjedinjene Države nemaju većeg saveznika i prijatelja u regionu od Republike Kosovo, koja ima najproameričkiji narod u Evropi i svetu“, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Ona je zahvalila senatoru Reedu na podršci SAD-a Kosovskim bezbednosnim snagama, odnosno uključivanju Kosova u pomoć za vojnu obuku SAD-a sa Zakonom o ovlašćenju za nacionalnu odbranu iz 2024.

Kosovska predsednica je na sastanku sa delegacijom američkog Kongresa istakla da cilj Kosova ostaje članstvo u NATO-u, kao i u Savetu Evrope i EU.

"Kosovo ima za cilj članstvo u NATO-u i uključivanje u Partnerstvo za mir (PfM), pa je podrška SAD-a u ubrzavanju ovog procesa važna i neophodna. Nadamo se da će Kosovo što pre biti u Partnerstvu za mir kao korak pre članstva u NATO-u“, naglasila je Osmani.

U vezi sa političkim i bezbednosnim dešavanjima Osmani je istakla da je Kosovo preduzelo korake za poboljšanje situacije na severu zemlje, ali je ukazala na destabilizujuće delovanje Srbije i njenu saradnju sa Rusijom.

Osmani je, takođe, istakla da je Kosovo multietnička država, čiji Ustav garantuje visok stepen zaštite prava i sloboda svih zajednica. Prema njenim rečima, ova prava i slobode su suština vrednosti kosovskog društva i kao takve treba da ostanu netaknute.

TRT Balkan / agencije