“Kao predsednica zemlje, naravno da svaki dan tražim koordinaciju sa našim saveznicima i partnerima, jer su bezbednosna pitanja kolektivna, a ne pojedinačna“, dodala je Osmani.    Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da očekuje da partneri iz Evropske unije povuku kaznene mere prema Kosovu, pošto kosovske institucije poštuju dogovor postignut u Bratislavi o deeskalaciji situacije na severu zemlje.

Osmani je kazala da Kosovo verno poštuje sporazum iz Bratislave, te da već postoji smanjenje policijskih snaga u skladu sa sporazumom i stvara se pravni osnov za vanredne izbore u četiri severne opštine, sa većinskim srpskim stanovništvom.

“Sada očekujemo da će korake preduzeti naši partneri u Evropskoj uniji, jer su njihove mere bile potpuno nesrazmerne bilo kakvom nezadovoljstvu koje su imali u vezi sa postupcima Vlade Kosova“, kazala je predsednica Osmani na konferenciji za novinare tokom posete opštini Dragaš.

Osmani je rekla da često ima utisak da su mnoge zemlje Kosovo tretirale kao da je izvršilo invaziju na neku drugu zemlju, iako je Kosovo delovalo na teritoriji svoje Republike, koju je priznala velika većina država Evropske unije.

“Kao predsednica zemlje, naravno da svaki dan tražim koordinaciju sa našim saveznicima i partnerima, jer su bezbednosna pitanja kolektivna, a ne pojedinačna“, dodala je Osmani.

Kosovska predsednica je zatražila od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prekine negativan uticaj na srpske građane na severu Kosova. Ona je izrazila uverenje da srpski građani žele da kroz peticiju iskoriste pravo na smenu aktuelnih albanskih gradonačelnika, kako bi došlo do raspisivanja vanrednih izbora.

Severna Makedonija jedan od najdragocenijih suseda Republike Kosovo

Osmani je komentarisala i reakciju predsednika Severene Makedonije Steve Penderovskog na posetu premijera Kosova Albina Kurtija opštinama Čair i Tetovo, naseljene albanskim stanovništvom. Ona je kazala da je Severna Makedonija jedan od najdragocenijih suseda Republike Kosovo i spada među države koje su u najkritičnijim trenucima prihvatile nezavisnost Kosova.

“Komunikacija između naših građana i građana Severne Makedonije uvek je bila odlična i ti odnosi napreduju kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu”, kazala je Osmani. Dodala je da na skupovima niko od organizatora ne proverava svakog građanina šta ima u ruci, aludirajući na zastave sa etničkim albanskim teritorijama, koje su ocenjene kao nacionalistička provokacija koja sugeriše šovinističke ideje velikih država.

Osmani je kazala da to nije bilo nešto organizovano i da zato veruje da je ovo mali nesporazum, koji se kada postoji volja i na jednoj i na drugoj strani, lako može prevazići.

“Kosovske institucije su zainteresovane samo za sve veće pozitivne odnose sa Severnom Makedonijom“, naglasila kosovska predsednica.

Premijer Kurti je u petak učestvovao u inauguraciji ulice nazvane po kosovskom aktivisti Ademu Demačiju u Čairu, opštini grada Skoplja, a potom je prisustvovao velikom koncertu u Tetovu gde je dočekan albanskim zastavama i drugim albanskim nacionalnim simbolima.

Kurti je nakon reakcije makedonskog predsednika kazao da Severnu Makedoniju smatra državom partnerom, saveznikom i prijateljem sa zajedničkim ciljevima integracije u Evropsku uniju. Takođe, dodao je da je boravio u Severnoj Makedoniji na poziv gradonačelnika Čaira i Tetova.

TRT Balkan / agencije