Pozivu predsednice Kosova na konsultacije nisu se odazvali predstavnici Srpske liste.      Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani održala je danas konsultacije sa predstavnicima političkih subjekata u vezi datuma održavana vanrednih izbora za gradonačelnike opština na severu Kosova, nakon što su predstavnici Srpske liste podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o sankcionisanju vlasnika vozila koja nisu registrovana na RKS.

Nakon sastanka koji je bio zatvoren za medije, Osmani je izjavila da je na konsultacije pozvala sve parlamentarne partije i sve one partije koje su registrovane u registru Centralne izborne komisije Kosova sa sedištem u opštinama u kojima će se održati izbori, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Kako je kazala, zakon predviđa da se izbori raspisuju u roku od 10 dana od podnošenja ostavki gradonačelnika, što znači da je sutra zadnji rok. Takođe, rok za održavanja izbora je od 30 do 45, od dana ostavki, što znači da je zadnji datum 18. decembar.

"Od svih prisutnih stranaka tražila sam mišljenje u vezi 18. decembra, jer je to bio poslednji datum koji je dozvoljen za održavanje izbora, ali bi to omogućilo CIK-u više manevarskog prostora za pripreme. Čim završimo ove izjave, sešćemo sa našim pravnim timom i onda ćemo objaviti konačnu odluku“, naglasila je Osmani.

Osmani je kazala da će uputiti zahtev međunarodnim partnerima za nadgledanje izbora i za što veće međunarodno učešće u ovom izbornom procesu. Istakla je da treba uraditi sve pripreme sa bezbedonosnim institucijama kako bi pripreme, predizborna kampanja, dan izbora i posle izbora, prošlo bez tenzija i mirno.

"Želim da uverim sve srpske građane na Kosovu da je odluka o raspisivanju izbora ustavna obaveza koja je proistekla iz akta ostavke gradonačelnika četiri severne opštine, nikako nisu stvar želja niti odluka koja se može menjati zato što drugog puta nema“, naglasila je Osmani.

Pozivu predsednice Kosova na konsultacije odazvali su se i predstavnici političkih subjekata iz srpske zajednice, lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović i lider Progresivno demokratske partije Nenad Rašić, ali ne i predstavnici Srpske liste.

Na sastanku nije učestvovala ni opoziciona Alijansa za budućnost Kosova. Kako je saopšteno iz Alijanse, ta partija neće biti deo inicijativa o vanrednim izborima na severu Kosova, dok se ne razmotre njeni zahtevi. Alijansa traži od Vlade da odmah odloži odluku o registarskim tablicama do konačnog sporazuma, da se započne intenzivan dijalog sa kosovskim Srbima o njihovom povratku u institucije, da Vlada pokrene intenzivnu komunikaciju sa najrelevantnijim faktorima u zemlji, uključujući i opoziciju, te da se zahteva višednevni Samit u Sjedinjenim Američkim Državama do zaključenja konačnog sporazuma o međusobnom priznanju Kosova i Srbije.

Srpski predstavnici su se povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija u četiri opštine na severu Kosova, uključujući policiju i pravosuđe, nakon što je suspendovan direktor Regionalnog direktorata policije Severne Mitrovice Nenada Đurića koji je odbio da sprovodi odluku Vlade o sankcionisanju građana sa nepregistrovanim vozilima.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče odluke o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Iz Vlade Kosova ostaju pri stavu da se primeni odluka o postepenom sankcionisanju vlasnika vozila koja nema ju RKS tablice. Prema toj odluci, nakon 20 dana izricanja opomena, 21. aprila bi trebalo da počne novčano kažnjavanje u vrednosti od 150 eura.

TRT Balkan / agencije