Osmani je istakla da će u ova dva dana biti saglasnosti oko primene odluke Centralne banke na terenu, zato što, kako je kazala, može proći jedan do dva meseca kako bi se odluka realizovala u potpunosti, a ne da ostane samo na papiru.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da treba dati određeni vremenski rok građanima kako bi se mogla bez problema primeniti nova Uredba Centralne banke Kosova, koja predviđa izbacivanje iz upotrebe srbijanskog dinara na Kosovu.

Na Kosovu 1. februara stupa na snagu nova Uredba Centralne banke o gotovinskom poslovanju, prema kojoj će samo euro biti u upotrebi. Prema novoj Uredbi ostale valute se mogu koristiti samo kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima, za vršenje međunarodnih plaćanja i za devizne aktivnosti.

Ova uredba je izazvala negativne reakcije kosovskih Srba, koji primaju uplate iz Republike Srbije u dinarima, dok su međunarodne diplomate iz SAD-a i EU pozvale Vladu Kosova da preispita ovu odluku.

Predsednica Osmani je danas nakon odavanja počasti kod spomenika Zahiru Pajazitiju, na 27. godišnjicu pogibije narodnog heroja Zahira Pajazitija i njegovih saboraca iz OVK-a Hakifa Zejnulahua i Edmonda Hoxhe, odgovarajući na pitanja novinara istakla da je prema članu 11, Ustava Kosova, euro jedina valuta na Kosovu.

“Što se tiče primene u praksi tih načela diskutuje se o nizu opcija, koje će s jedne strane poštovati član 11 Ustava, dok će s druge strane dati određeno vreme za informisanje građana i njihovo prebacivanje na nove račune kako bi Uredba mogla da se primeni bez ikakvih problema i uz punu podršku savezničkih država”, kazala je Osmani.

Istakla je da će u ova dva dana biti saglasnosti oko primene odluke Centralne banke na terenu, zato što, kako je kazala, može proći jedan do dva meseca kako bi se odluka realizovala u potpunosti, a ne da ostane samo na papiru.

Kosovska predsednica je pitanje zabrane srbijanskog dinara uporedila sa situacijom oko ukidanja starih srbijanskih registarskih tablica na severu Kosovu, kada su saveznici tražili od Vlade Kosova da se odluka odloži na neko vreme.

“Kao što vidite, danas gotovo svi građani koji žive na severu prebacili su svoje tablice na tablice Republike Kosovo. Rekla bih da je ovo sličan problem, jer je i pitanje tablica bilo pitanje odbrane suvereniteta i ustavnosti”, kazala je Osmani.

Specijalni predstavnik Miroslav Lajčak juče je u Prištini nakon sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem kazao da će danas biti više informacija u vezi pitanja upotrebe dinara.

Ambasade zemalja grupe Quinta pozvale su u nedelju kosovske vlasti da suspenduju primenu Uredbe Centralne banke Kosova o zabrani korišćenja dinara na Kosovu od 1. februara, kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, koje čine grupu Quinta, navele su u zajedničkom saopštenju da nova Uredba izaziva zabrinutost u pogledu uticaja posebno na srpsku zajednicu.

Srbijanski dinar je od završeta rata 1999. godine bio u upotrebi na Kosovu, u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije.

Dinar je do sada isplaćivan preko nelicenciranih ekspozitura Pošte Srbije na Kosovu i preko Komercijalne banke, koja na Kosovu prestaje da radi 1. februara, nakon što ju je nedavno kupila NLB banka.

TRT Balkan / agencije