Orban odlikovan od Vučića: Promeniti politiku sankcija

Orban odlikovan od Vučića: Promeniti politiku sankcija

Predsednik Srbije odlikovao je premijera Mađarske najvišim odlikovanjem.
Orban je izjavio da je želja Mađarske da se promeni politika evropskih sankcija, jer su one u energetskom pogledu bolnije za Evropu nego za Rusiju.     Foto: AA

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je želja Mađarske da se promeni politika evropskih sankcija, jer su one u energetskom pogledu bolnije za Evropu nego za Rusiju.

Orban je rekao da su Evropljani "energetski patuljci" koji uvode sankcije "energetskom džinu", a da je on učio da sankcije uvode jači slabijima.

"Lako je krojiti sankcionu politiku iz Pariza, Brisela i Berlina, ali smo mi bliže sankcionisanoj zemlji - Rusiji. Ko je bliži, više i trpi. Nije zato čudno da je mađarski stav daleko od briselskog - 2.000 kilometara", rekao je Orban u Beogradu na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da su sankcije loše i bolne i da prete da progutaju ranije ekonomske uspehe Evrope, dok je Vučić rekao da Srbija nije uvela nijedan paket sankcija i da je zbog toga u dodatnom problemu te ukazao da od 1. novembra "kao treća zemlja" neće moći da prima rusku naftu.

Vučić je rekao da su se sa Orbanom saglasili da će narednih šest meseci biti od ključnog značaja za opstanak Srbije i Mađarske i da će tesno sarađivati da bi zima bila lakša.

Vučić je Orbanu uručio orden Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje i istakao da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou, a da je Orban "veliki i iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda".

On je izrazio zahvalnost Orbanu na nedvosmislenoj podršci Mađarske na evropskom putu Srbije i po svim važnim pitanjima.

Orban je rekao da Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji i da zajedno moraju "odbraniti južna vrata Evrope".

"Kada Vlada i ja radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva, radimo na ispunjenju stare spoznaje. Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji", rekao je Orban.

On se našalio da je prijateljstvo okrnjeno samo u jednoj stvari - u vaterpolu, tu moraju da se bore u bazenu.

TRT Balkan / agencije