Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kazao je da su podnijeli krivičnu prijavu za organizovanu izbornu krađu na državnom nivou i da je prvoosumnjičeni Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.     Foto: AA

Predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Liste za pravdu i red Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nebojša Vukanović, te kandidatkinja PDP-a za predsjednicu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na prethodnim izborima Jelena Trivić predali su u utorak Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave protiv više stotina lica zbog krivičnog djela izborne krađe.
Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kazao je da su podnijeli krivičnu prijavu za organizovanu izbornu krađu na državnom nivou i da je prvoosumnjičeni Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Ovom krivičnom prijavom smo obuhvatili nekoliko stotina osoba i prvoosumnjičeni je Milorad Dodik, njegovi ključni ljudi, predstavnici gradskih odbora Zvornika, Doboja i desetine osoba koje su učestvovale u vješto osmišljenoj organizovanoj izbornoj prevari i krađi", rekao je Borenović.

Dodao je da je među osobama protiv kojih su podnesene prijave i pojedinci koji su potpuno nepoznati javnosti BiH te više od 100 članova predsjednika biračkih odbora ispred SNSD-a i članovi drugih političkih subjekata.

Naglasio je da je opozicija priložila nekoliko stotina pisanih dokaza i materijala koji potvrđuju da je riječ o krivičnom djelu.

“Očekujemo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine hitno reaguje i da ispita ove vrlo ozbiljne navode koje smo predali pravosuđu BiH. Jedan dio krivične prijave predali smo i Tužilaštvu RS-a", rekao je Borenović istakavši da je riječ o organizovanoj izbornoj krađi.

Kako je kazao, u više od 80 posto biračkih mjesta koji su prebrojani prethodnih nekoliko dana utvrđene su ogromne nepravilnosti, dok su na više od 35 posto tih mjesta utvrđene izborne krađe.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je ovo ozbiljan trenutak za kompletno društvo te da vjeruju u brzu i energičnu akciju i procesuiranje velikog broja ljudi.
"Očito da se radi o organizovanom kriminalu i krađi dosad nezabilježenih razmjera", rekao je Šarović i dodao:

"Na ispitu je cijelo društvo, ne samo CIK, ne pravosuđe, već cijelo društvo. Ovo je trenutak u kome može krenuti opšte ozdravljenje i zaustavljanje kompromitacije izbornog procesa uopšte".

Smatra da je ovo historijska prekretnica i da su sve opcije otvorene.
"Ako se kralo na ovom nivou, zašto onda ne prebrojati glasove za Narodnu skupštinu, za Predstavnički dom, člana Predsjedništva BiH. Suštinski je važno za društvo da konačno završimo sa tamnom stranom funkcionisanja našeg društva”, poručio je Šarović.

Nebojša Vukanović je kritikovao rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine istakavši da je postalo "protočni bojler u kome se ciklično podnose prijave koje završavaju u fijoci".
"Ne vjerujem Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, niti vjerujem bilo kojoj drugoj pravosudnoj instituciji dok se iz ove zarobljene institucije ne udalje ljudi koji su sluge Milana Tegeltije, glavnog protagoniste i savjetnika Milorada Dodika koji je kreirao ovakav pravosudni mafijaški sistem", rekao je Vukanović.

Podsjećamo, opozicione stranke su podnijele zahtjev CIK-u BiH za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika RS-a.

PDP i Jelena Trivić u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema preliminarnim podacima CIK-a, on ima veći broj glasova.
Opozicione stranke su u Banjoj Luci održale i proteste zbog sumnje u rezultat izbora održanih 2. oktobra, ukazujući na mogućnost izborne krađe.

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine 10. oktobra donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika entiteta RS-a radi "neregularnosti i matematičkih nelogičnosti". Novo brojanje za funkciju predsjednika i potpredsjednika RS-a je počelo 13. oktobra u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani ”Juan Antonio Samaranch - Zetra”.

TRT Balkan / agencije