Uz prepun Trg sv. Marka, građani su na prosvjedu zakrčili i prilazne ulice, a velik broj građana pristizao je na prosvjed s Trga bana Jelačića u vrijeme trajanja govora čelnika oporbenih stranaka.     Foto: AA

Oporbene stranke i građani izišli su na Trg sv. Marka kako bi se pobunili protiv korupcije, klijentelizma i HDZ-ove političke mreže u kojoj je do sada razotkriveno niz afera vezanih uz nezakonito izvlačenje javnog novca, pogodovanje, korupciju i slične protupravne radnje.

Saborska zastupnica i koordinatorica strane “Možemo” Sandra Benčić s pozornice je pozvala okupljene građane i stranačke kolege da je vrijeme da se s vlasti skine vladajuća garnitura.

“Makar su nam sve pokrali, nisu nam ukrali nadu da ova zemlja još uvijek može biti bolja. Nisu nam ukrali otpor i ideju. Nemojte ići u Njemačku, nemojte ići u Irsku. Izađite na birališta, neka odu oni koji trebaju. Vi niste oni koji trebaju otići, to je HDZ", rekla je.

Okupljeni su skandirali "AP odlazi”, a istaknuli su i brojne stranačke transparente i kao poruke “Dosta je”, “Državu ne mogu uništiti oni koji kradu - nego oni koji ne čine ništa”, “Hoćemo zaostatak mirovine za inflacijom 10,5 posto odmah”, itd...

Uz prepun Trg sv. Marka, građani su na prosvjedu zakrčili i prilazne ulice, a velik broj građana pristizao je na prosvjed s Trga bana Jelačića u vrijeme trajanja govora čelnika oporbenih stranaka.

U dva mandata vlada Andreja Plenkovića, čelnika HDZ-a, smijenjen je velik broj ministara, kao i njihovih pomoćnika te visoko pozicioniranih osoba

Neposredni povod prosvjeda nedavno je imenovanje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića za kojega su mediji razotkrili privatnu povezanost s brojnim akterima visoke hrvatske politike, biznisa i sporta koji su pod istragama ili presuđeni za kriminal. Uz bivšu HDZ-ovu državnu tajnicu Josipu ex. Rimac koja je u procesu suđenja za aferu “Vjetroelektrane”, u kojoj je navodno pokraden dio novca iz europskih fondova, jedan od Turudićevih prijatelja je i bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji boravi u susjednoj Bosni i Hercegovini, bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić.

U Hrvatskom saboru lijevi centar i ljevicu podržao je i dio stranaka s desnice kako bi na dnevni red sljedećeg tjedna bila stavljena na glasanje točka o raspuštanju aktualnog saziva Hrvatskog sabora.

TRT Balkan / agencije