Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).     Foto: AA

Na nivou Islamske zajednice Srbije, u petak je održan prvi od tri kruga izbora za sve organe u toj islamskoj zajednici.

Izbori su provedeni za članove džematskih odbora i zastupnike džemata u skupštini Medžlisa, a samo glasanje proteklo je u najboljem redu, saopšteno je danas iz Islamske zajednice Srbije (IZS).

"U prvom kruga glasanja koja su održana u džamijama i mesdžidima sva biračka mjesta bila su otvorena u 10 i zatvorena u 17 sati, a odziv glasača bio je iznad očekivanja. Hvala svima koji su učestvovali i pokazali odgovornost. Biračko pravo imali su svi punoljetni članovi Islamske zajednice, pripadnici svojih džemata koji su u kontinuitetu izvršavali svoje obaveze prema Islamskoj zajednici i svom džematu", navodi se u saopštenju IZS-a.

Predsjednik Centralne izborne komisije na nivou Islamske zajednice Srbije Hasib ef. Suljović potvrdio je za Anadoliju i da su članovi džemata glasali na području medžlisa u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, kao i u džematima u centralnoj Srbiji, u Beogradu, Kostolcu, Šapcu i drugim gradovima i mjestima.

"Zbog organizacije prikupljanja humanitarne pomoći, za sada nemamo ukupne rezultate glasanja. Očekujem da ćemo ih saopštiti u ponedjeljak. Izbori su provodeni planiranom dinamikom. U Novom Pazaru se glasalo na 17 mjesta. Glasalo se na području Mešihata sandžačkog i Mešihata srbijanskog", rekao je Suljović.

Kako je predviđeno Pravilnikom o izborima u Islamskoj zajednici Srbije u sljedećim izbornim krugovima, po automatizmu će biti nastavljeni izbori u medžlisima, saborima, mešihatima te vrhovnom saboru IZS-e.

U novopazarskoj "Stambol džamiji", uz prisustvo muftija, glavnih imama, imama, mualima, predsjednika medžlisa i džematskih odbora s područja centralne Srbije i Sandžaka, 8. januara je održan sveopšti sabor Islamske zajednice Srbije (IZS).

Tada je jednoglasno donesena Odluka o raspisivanju izbora na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije, usvojen je Pravilnik o izborima u Islamskoj zajednici Srbije i imenovani su članovi Centralne izborne komisije.

Dosadašnji predsjednik Sabora IZS-a, Muhamed ef. Jusufspahić, muftija srbijanski i glavni imam u Vojsci Srbije (VS), Mustafa ef. Jusufspahić i njihovi saradnici izrazili su neslaganje prema odlukama sa sabora u Novom Pazaru, iznoseći stav da su nelegitimne.

Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

TRT Balkan / agencije