Zvanični diplomatski odnosi Turkiye i Srbije uspostavljeni su 1879. godine.      Foto: AA

Uz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je stigao u Srbiju u srijedu, 7. septembra.

Posljednjih 30 godina, od raspada SFR Jugoslavije, Turkiye nastoji njegovati prijateljske i bliske veze sa svim državama u regionu, pa tako i sa Srbijom. Lideri dviju država često ističu kako su trenutni odnosi Turkiye i Srbije na historijskom maksimumu.

To najbolje ilustruju velika ulaganja Turkiye u region, pa samim tim i u Srbiju. Prema nekim procjenama, turske investicije u Srbiju dostigle su 250 miliona dolara, a zahvaljujući tome zaposleno je 10.000 ljudi. Također, vanjskotrgovinska razmjena dviju država u stalnom je porastu. Tako je od blizu 450 miliona dolara 2007. godine dostigla više od 1,5 milijardi dolara u 2021. godini. Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 699 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Turkiye.

Posljednji primjeri su i otvaranje proizvodnih pogona uspješnih turskih kompanija i to na jugu Srbije, u manje razvijenim područjima ove zemlje, što je doprinijelo sve boljim odnosima ovih država.
"Odnosi Turkiye i Srbije su najbolji u historiji i nastojat ćemo ih još više unaprijediti u narednom periodu", istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon jedne od nedavnih posjeta Republici Turkiye.

Zvanični diplomatski odnosi Turkiye i Srbije uspostavljeni su 1879. godine. Povodom jubileja 140 godina diplomatskih odnosa s Turkiye 2019. godine, u Srbiji je i izdata posebna poštanska marka.
Da Turkiye istinski nastoji pomoći razvoju regiona pokazuje i inicijativa predsjednika Erdogana o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, čija je realizacija sa srbijanske strane u toku, dok se u BiH i dalje "lome koplja" oko toga kuda će trasa puta prolaziti.

Kad je riječ o regiji Balkana i šire, Turkiye je usmjerena ka jačanju regionalnog mira i stabilnosti. Trilateralni mehanizam Turkiye - Srbija - Bosna i Hercegovina jedan je od najboljih primjera usmjerenih ka jačanju stabilnosti u regiji. I ova posjeta Erdogana regionu bit će usmjerena tom cilju, što je tokom nedavnog učešća na Samitu inicijative “Otvoreni Balkan” u Beogradu potvrdio i Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turkiye.
"Predsjednik Recep Tayyip Erdogan će sljedeće sedmice posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini bit će na vrhu našeg dnevnog reda. Ne možemo dozvoliti još jedan sukob u srcu Balkana", poručio je Cavusoglu.

Od kada je postao predsjednik 2014. godine, Erdogan će treći put posjetiti Srbiju. Prethodno je u ulozi predsjednika Turkiye posjećivao Srbiju 2017. i 2019. godine. U posjeti Beogradu je bio i 2010. godine, ali tada kao premijer Republike Turkiye.

Uz političku i ekonomsku saradnju, Turkiye i Srbija sve više pažnje polažu i na saaradnju na polju kulture. U Beogradu djeluje Institut "Yunus Emre", koji raznim kulturnim događajima, ali i kursevima turskog jezika, nastoji dodatno približiti dvije kulture koje imaju višestoljetne poveznice.

Također, Turska agencija za međunarodni razvoj (TIKA) raznim projektima nastoji ojačati veze između Srbije i Turkiye. TIKA je u Srbiji realizovala niz projekata, pa je tako, između ostalog, na beogradskom Kalemegdanu obnovila i Ali-pašino turbe, česmu Mehmed-paše Sokolovića i Malo stepenište. Samo za obnovu ova tri objekta, TIKA je izdvojila više od 640.00 eura.

TRT Balkan / agencije