Porodice žrtava zločina u Raštanima posebno boli činjenica da za ovaj zločin nikad niko nije osuđen.      Foto: AA

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u kompleksu džamije u Raštanima pokraj Mostara, obilježena je 29. godišnjica zločina na Bošnjacima koji su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.
24. augusta 1993. pripadnici HVO-a ubili su devet civila, među kojim troje djece uzrasta od devet do dvanaest godina, te masakrirali sedmericu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koje su prethodno zarobili.

O ovom zločinu se dosad nije mnogo govorilo u javnosti, a godišnjice su skromno obilježavane, međutim, ove godine stanovnici Raštana su odlučili obilježavanje podići na viši nivo.
“Izuzetno mi je drago što smo ove godine godišnjicu zločina nad našim komšijama organizovali na mnogo višem nivou, uz prisustvo brojnih uglednih gostiju iz javnog života Mostara i Hercegovine. Svima hvala na dolasku. Dosad smo učili dove na današnji dan, prisjećajući se ubijenih, ali nikad na način kao danas“, rekao je član Organizacionog odbora današnjeg obilježavanja Ibro Dumpor.

Đena Beglerović-Mujić prije 29 godina u jednom danu izgubila je pet članova porodice: oca Uzeira, majku Ćeru i tri sestre – Fadilu, Edinu i Šaćiru, koja je imala 12 godina.
“Nisam ostala sama. Brat je uspio preživjeti, i to tako što je jedva izvukao živu glavu. Teško mi je nakon 29 godina. Teško je i u dvije-tri rečenice sažeti osjećaje kroz tih 29 godina. Ne daj, Bože, nikome! Ne daj, Bože, da neko osjeti moju bol i da se ikom takvo nešto ponovi. Dobro znamo šta se desilo i ko je učestvovao u zločinu“, kaže Džena.
Bol je svake godine sve veća, današnji datum je najteži u godini, ali Džena ispred džamije u Raštanima šalje poruku mira.
“Ne širimo mržnju. Nije lako izgubiti svoje najbliže. Ja sam i nakon rata ostala bez kćerke koja je imala 25 godina, ali moramo nastaviti dalje, boriti se i živjeti, uz Božiju pomoć. Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti, ali svakome ko je to zaslužio hoćemo pružiti ruku“, kaže.

Porodice žrtava zločina u Raštanima posebno boli činjenica da za ovaj zločin nikad niko nije osuđen. Kao i u mnogo slučajeva dosad, potpuno su zakazali i tužilaštva i sudovi.
“Nemoćna sam po tom pitanju. Teško nam je i što se o ovom zločinu u javnosti mnogo manje govori nego o svim drugim. U svoj ovoj tuzi, drago mi je što se ove godine prisjećamo na drugačiji način nego ranije. Ne smije se zaboraviti zbog naše djece, unuka... Mnogo je šehida, mnogo civilnih žrtava, mnogo ratnih vojnih invalida“, istakla je Beglerović-Mujić.
Za posmrtnim ostacima oca i danas traga.
U prvostepenoj presudi u predmetu protiv Mladena Naletilića zvanog Tuta i Vinka Martinovića zvanog Štela, bivših komandanata jedinice “Kažnjenička bojna”, navodi se da je krajem augusta 1993. kontrolu nad Raštanima preuzelo Hrvatsko vijeće obrane. Nedavno preminuli Naletilić ranije je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima s područja Mostara. Među jedinicama koje su ulazile u kuće, upravo se spominje “Kažnjenička bojna”.
Kuće u Raštanima su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka je odvedena u logor “Heliodrom”.

TRT Balkan / agencije