U prisustvu više stotina antifašista iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, na Partizanskom spomen-groblju danas je obilježena 78. godišnjica oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.     Foto: AA

U prisustvu više stotina antifašista iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, na Partizanskom spomen-groblju danas je obilježena 78. godišnjica oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Delegacije su i ovog puta odale poštu herojima čije kosti počivaju na groblju koje je ujedno jedan od najvrednijih spomenika Drugog svjetskog rata.

Prije posjete Partizanskom groblju, antifašisti su prisustvovali svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Mostar, a kasnije i na polaganju cvijeća na Trgu Musala, pored spomenika narodnim herojima koji su na istom mjestu vješani od okupatora. UABNOR, koji je inače organizator kompletne manifestacije, i ove godine je uručio tradicionalne Februarske nagrade.

Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić podsjetio je u izjavi za Anadoliju na slavne dane oslobođenja u kojem su učestvovali Osmi dalmatinski korpus i 29. hercegovačka divizija.

"Vojno su pobijedili okupatora i konačno donijeli slobodu gradu. Mostar je u to vrijeme disao antifašizam. Bio je istinski stopostotno opredjeljen u borbi za slobodu", rekao je Đulić i ponovio nekoliko zanimljivosti vezanih za NOR i Mostar.

"U Mostaru je djelovala jedina štamparija koja u Evropi nije pronađena od okupatora. Bilo je to u Muštovića kući u Donjoj Mahali. Ovdje je osnovan jedini jevrejski partizanski odred u NOR-u i u Mostaru je djelovao bataljon koji se vratio sa Sutjeske i ušao u grad nezapaženo, na način da niko nije otkriven", ispričao je Đulić.

Žali zbog činjenice da MUP HNK-a ni ovog puta antifašistima nije dozvolio defile od Trga Musala do Partizanskog groblja, pravdajući to sigurnosnim aspektom, koji je navodno bio ugrožen.

"Došle su promjene i danas su na vlasti sljedbenici ideje koja je poražena 1945. Mostar danas nije u punom kapacitetu slobodan, siguran ni jedinstven. Mi se ne mirimo s tim i za naredni put pripremamo odgovor", rekao je Đulić.

Mostar je od okupatora i domaćih izdajnika oslobođen 14. februara 1945. godine. Oko podneva prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u grad, a nešto kasnije i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija. Već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara, a sat kasnije Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu dao 750 boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora ili drugim riječima - svaki osmi stanovnik nije dočekao slobodu. Grad je imao bataljon, ilegalnu štampariju, a dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

O Mostarskom bataljonu Mensur Seferović je napisao knjigu "Bataljon u okupiranom gradu", koja je promovisana u petak u hotelu Bristol. U utorak će u sklopu manifestacije biti promovisana knjiga Dragana Markovine "14. februar".

TRT Balkan / agencije