Marko, bokser, i Zoran, fudbaler, druže se od detinjstva i zajedno treniraju.     Foto: AA

Rano jutros, ispred hrama Srpske pravoslavne crkve u novosadskom naselju Detelinara, dvojica Novosađana, Marko Stanković i Zoran Rakić krenuli su, trčećim korakom, na misiju dugu 564 kilometara do Ostroga. Na ovo hodočašće do jedne od najvećih pravoslavnih svetinja na ovim prostorima odlučili su se kako bi pomogli u sakupljanju novca za lečenje svoje male sugrađanke Lenke Lazarević.

Prema planu, da bi stigli u narednih sedam dana, dnevno će prelaziti 80 kilometara i više, a plan je da do Ostroga stignu na praznik Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta. Ovaj izazov nazvali su "Milion koraka za Lenku“, a namera dvojice sportista jeste da svojim gestom motivišu druge da se priključe i doniraju novac za lečenje za malu Novosađanku koja boluje od leukemije limfoblastnih ćelija.

Marko, bokser, i Zoran, fudbaler, druže se od detinjstva i zajedno treniraju. Već duže vreme pomeraju granice izdržljivosti i testiraju svoju snagu trčanjem na duge staze, pa se rodila ideja da svoju ljubav prema sportu, ali i veri spoje u humanitarnoj akciji.

"Zvali smo organizaciju "Budi human“ da pitamo kome je pomoć najpotrebnija i oni su nam rekli da je to naša sugrađanka Lenka Lazarević. Ona je na lečenju u Monci u Italiji, a treba da se skupi oko 700.000 eura i to je bio jedan od razloga da ovom akcijom podstaknemo i druge da se uključe“, kaže Marko Stanković.

"Zoran i ja smo u ovo krenuli sami, ali mogu da kažem da su se mnogi poznati ljudi iz sveta muzike, glume, sportisti odazvali na humanitarnu akciju i imamo veoma veliku podršku“, navodi Marko.

Zoran Rakić navodi da se ideja o ovom poduhvatu rodila spontano među njima dvojicom.

"Želeli smo da uradimo veliku stvar, da probamo da okupimo naše bližnje, prijatelje, rodbinu da ih animiramo da pomognu u sakupljanju novca. Nismo ni sanjali da će baš toliki odjek da bude. I hvala Bogu da je bio. Javljali su se mnogi i poznate ličnosti čiji je glas i uticaj mnogo jak i mogu da dopru do velikog broja ljudi. Pomagaće se slanjem SMS poruke 1491 na broj telefona 3030, ali i uplatama na dinarske i devizne račune“, ističe Zoran.

Svoje aktivnosti objavljivaće preko posebne Vajber grupe Novi Sad-Ostrog preko koje će takođe motivisati ljude da pomogne u prikupljanju novca za lečenje.

Sa pripremama su krenuli pre mesec i po dana. Trčali su po raznim vremenskim prilikama i neprilikama, jer ne znaju kako će ih vreme služiti na putu. U proteklih mesec dana pretrčali su više od 600 kilometara, ali ovo je drugačiji izazov, jer nije trening u pitanju.

"Iskreno, nismo trčali sada svaki dan, sedam dana po 80 kilometara, videćemo kako će to biti. Fizički smo, hvala Bogu, dobri, ali biće tu, naravno, i bolova i žuljeva. Ali to je najmanji problem. Jak nam je duh, jaka nam je volja, jer trčimo za tu devojčicu, a ljubav nas pokreće“, napominje Marko.

"Uvek gledamo da zacrtamo visoke ciljeve, a ovo je cilj. Ne može biti viši od trčanja za život jednog deteta. To će nas sve da nosi. Jaki smo i svi zajedno ćemo da pobedimo, sigurno“, zaključio je Zoran uoči starta ove humanitarne misije.

TRT Balkan / agencije