Ustav Crne Gore predviđa da se predsjednik države bira neposrednim izborima na pet godina.     Foto: Reuters

Prema crnogorskom Ustavu, novoizabrani predsjednik polaže zakletvu na dan kada istječe mandat njegovom prethodniku, a ceremonija inauguracije počet će u 12 sati.

Po završetku sjednice parlamenta, bit će održana ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred crnogorskog parlamenta. Većina čelnika država regije doći će u subotu u Podgoricu na inauguraciju novog predsjednika. Prisustvo predsjednike Srbije Aleksandra Vučića još uvijek nije službeno potvrđeno.

Zbog dolaska velikog broja visokih dužnosnika stupanj sigurnosti u Podgorici podignut je na višu razinu, za promet će veći dio dana biti zatvorene ceste u centru grada, dok je policija najavila pojačano prisustvo na svim raskršćima.

Jakov Milatović je dominantno je pobijedio početkom travnja u drugom krugu predsjedničkih izbora Mila Đukanovića osvojivši 60 posto glasova. Ustav Crne Gore predviđa da se predsjednik države bira neposrednim izborima na pet godina.

Od obnove neovisnosti 21. svibnja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine, te Milo Đukanović koji je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.

HINA