Demirović je vernike pozvao na jedinstvo.          Foto: AA

Obeležavanje blagdana Kurban bajrama u većini džamija na području regije Sandžak u Republici Srbiji počelo je nakon sabah-namaza uz učenje ajeta iz Kur'ana, ilahija i kasida i kratke nasihate.

Centralna bajramska svečanost Mešihata Islamske zajednice Sandžaka (IZS) održana je u novopazarskoj "Hadži Hurem" (Bor) džamiji. Velikom broju vernika pre klanjanja bajram-namaza obratio se zamenik muftije sandžačkog, Muhamed ef. Demirović. On je vernicima osim o važnosti kurbana, prinošenja žrtve, u kratkom obraćanju govorio i o neophodnosti podnošenja žrtve na ovom svetu svakog pojedinca, radi ahireta. Kazao je da svaki insan mora preispitati svoje misli i dela, te da se radi zadovoljstva Stvoritelja mora podneti žrtva i odricanje od prolaznih zadovoljstava na ovom svetu.

Demirović je vernike pozvao na jedinstvo. Istakao je da je najveća odgovornost, za stanje ovo sada i ono koje predstoji muslimanama u regiji Sandžak, na imamima i verskim velikodostojnicima i da oni moraju radi Allaha i vernika prevazići sve sukobe, interese i prepreke kako bi se napokon u Sandžaku postiglo jedinstvo među vernicima i institucijama.

Bajramsku hutbu je održao i bajram namaz predvodio muftija sandžački Senad ef. Halitović. On je vernicima sa mimbera Bor džamije govorio o važnosti klanja kurbana, kazao je da će vuna i rogovi kurbana biti na tasu dobrih dela na ahiretu. Uputio je dovu da muslimani u Srbiji svaki naredni blagdan dočekuju ujedinjeni, da bajramuju jedni sa drugima a ne jedni pored drugih. ​​​​​​​

Bajram namaz u Bor džamiji klanjali su i generalni konzul Turkiye, Basar Basol i njegovi saradnici. To diplomatsko-konzularno predstavništvo pripremilo je za vernike posluženje ispred Bor džamije.

TRT Balkan / agencije