Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora.     Foto: FENA

Federalni premijer Fadil Novalić smatra da je današnja prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine u predmetu "Respiratori" u kojoj je osuđen na četiri godine zatvora, politički obračun, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičan proces.

"Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen", napisao je na društvenoj mreži.

Kako je naveo, ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka.

"Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme. Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili - da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu", dodao je Novalić.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme "F. H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet. Pravno lice "Srebrena malina" proglašena je odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena sa 200.000 KM koja mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

FENA