Nova Vlada imaće pet potpredsjednika, od kojih dva resorna i 17 ministara.     Foto: AA

Poslanici parlamentarne većine izglasali su rano jutros 44. Vladu Crne Gore, na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem, nakon skoro osam sati rasprave.

Izbor nove Vlade podržalo je 46 poslanika većine, protiv je bilo 19, dok je jedan bio uzdržan.

Nova Vlada imaće pet potpredsjednika, od kojih dva resorna i 17 ministara.

Za potpredsjednika vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove izabran je Aleksa Bečić iz Demokrata, a Momo Koprivica takođe iz Demokrata za potpredsjednika za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Srđan Pavićević iz Civis-a izabran je potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, Nik Đeljošaj iz Albanske alternative za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja, a Dragoslav Šćekić iz SNP-a za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih.

Filip Ivanović iz Pokreta Evropa sad (PES) novi je ministar spoljnih poslova, Filip Radulović (PES) saobraćaja i pomorstva, Janko Odović (PES) prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Maida Gorčević (PES) evropskih poslova.

Za ministra finansija izabran je Novica Vuković (PES), prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović (PES), pravde Andrej Milović (PES), a za ministarku rada i socijalnog staranja Naida Nišić (PES).

Vojislav Šimun (PES) izabran je za ministra zdravlja, Saša Mujović (PES) ministra energetike i rudarstva, Danilo Šaranović (Demokrate) za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović (Demokrate) za ministra odbrane.

Za ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera izabran je Vladimir Martinović (Demokrate), ministarku kulture i medija Tamara Vujović (Demokrate), poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković (SNP).

Maraš Dukaj iz Albanske alternative izabran je za ministra javne uprave, a Fatmir Đeka iz Albanske koalicije za ministra ljudskih i manjinskih prava.

TRT Balkan / agencije