Direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac na svečanom otvaranju rekla je da je bilo jako važno predstaviti nasleđe najvećeg rimskog imperatora.      Foto: AA

Arheološko nalazište Medijana sa ostacima luksuznog imanja rimskog imperatora Konstantina Velikog iz četvrtog veka nove ere, koje čine njegova vila, kompleks termi sa podnim grejanjem, freske i bogati očuvani mozaici, posle deset godina pauze ponovo je otvoreno za javnost.

Ovo je prvi arheološki lokalitet u Srbiji sa skoro 1.000 kvadratnih metara mozaika starih 1.700 godina, a turistički vodiči ovo antičko naselje opisuju kao raskošno i luksuzno.

Direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac na svečanom otvaranju rekla je da je bilo jako važno predstaviti nasleđe najvećeg rimskog imperatora.

„Posetioci će moći videti kompletnu Vilu sa peristilom, rezidencijalni deo imanja, a otkriveni su i mozaici. Takođe će videti i druge objekte u sklopu prezentnog dela na četiri i po hektara površine. To su horeumi, ostaci dve crkve, terme i tako dalje“, pojasnila je Crnoglavac.

Dodala je da je važno pokazati da smo spremni da na ispravan način negujemo, čuvamo i prezentujemo kulturno i arheološko nasleđe i najavila da će poseta Medijani biti uključena u školske ekskurzije, kao i da će nalazište raditi tokom cele godine, a ne samo sezonski od aprila do oktobra, kao ranije.

Stručnjaci će istraživanja velikog carskog imanja nastaviti.

„Za sledeću godinu u planu su istraživanja arheološkog centra i nastavak konzervacija termi. Jako je važno da arheološka istraživanja isprate konzervatorski radovi jer na taj način omogućavamo prezentaciju. A najveći kapitalni projekat, nešto što nam je neophodno i na čemu sada radimo, jeste izgradnja arheološkog centra kao spoja vizitorskog i naučnog centra“, govori direktorka.

Svečanosti je prisustvovala ministarka kulture Srbije Maja Gojković.

„Zaista mi je veliko zadovoljstvo i pravi način da obeležimo kraj godine, a to je da otvorimo zajedno danas ovo veliko arheološko nalazište Medijana i da skinemo simbolično taj mrak koji je postojao deset godina i što se tiče kulture, i što se tiče istorije i arheologije nad ovim, danas ste mogli da vidite, zaista predivnim i vrednim, veoma značajnim arheološkim nalazištem“, izjavila je ministarka.

Naglasila je da je otvaranje Medijane rezultat desetogodišnjeg zajedničkog rada Republike Srbije na čelu sa Ministarstvom kulture, Grada Niša i Narodnog muzeja.

„Ne smemo da zaboravimo stručnjake iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, stručnjake iz Gradskog zavoda, arhitekte, arheologe - sve vredne ljude koji su radili sve ove godine da bi danas pred očima javnosti ovo nalazište izgledalo ovako kako izgleda, potpuno spremno za posete. Ministarstvo je za ovu investiciju u kulturi izdvojilo 185 miliona“, rekla je ministarka.

Gradonačelnica Niša Dragane Sotirovski rekla je da smo postali dostojni Konstantina i življenja u Nišu „zbog svega što nam je ostavio, a što smo možda krili od javnosti svih ovih godina“.

Najavila je da će u proleće naredne godine povodom otvaranja Medijane biti organizovana velika svečanost. Narednih dana poseta Medijani se neće naplaćivati.

TRT Balkan / agencije