Nijedna lista nije osvojila dovoljan broj glasova da bi samostalno formirala budući saziv BNV-a, za šta je potrebno 18 vijećnika.     Foto: AA

U Republici Srbiji jučer su održani izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina. Pravo glasa na neposrednim izborima imalo je 456.199 pripadnika 19 nacionalnih manjina, dok su za četiri nacionalna savjeta održane elektorske skupštine.

Pravo glasa na jučerašnjim izborima imala su 113.502 Bošnjaka upisana u poseban birački spisak. Oni su za svoje predstavnike u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) birali između kandidata s pet lista, “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”, te listu “Bošnjačka lista – Esad Džudžo” i one su tim redosljedom bile na glasačkom listiću.

Prema podacima koji su saopštavani iz izbornih štabova, nijedna lista nije osvojila dovoljan broj glasova da bi samostalno formirala budući saziv BNV-a, za šta je potrebno 18 vijećnika.

Prema preliminarnim rezultatima saopštenim iz izbornog štaba liste “SDP – Husein Memić”, ta lista osvojila je u Sandžaku 15.763 glasa, druga po rezultatu je lista ”Jedinstveno za slobodno vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković” ona je osvojila 14.981 glas, lista “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” dobila je glasove 12.846 Bošnjaka s pravom glasa, lista "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ osvojila je 1.658 glasova a “Bošnjačka lista” 87 glasova.

Najviše Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, gotovo polovina od ukupnog broja, bila je u Novom Pazaru. Svoje glasačko pravo i građansku obavezu iskoristilo je nešto oko 34% upisanih u poseban birački spisak.

Prema preliminarnim rezultatima iz izbornog štaba SDP-a, njihova lista osvojila je najviše glasova u najvećem gradu regije Sandžak, 9.606, lista ”Jedinstveno za slobodno vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković” osvojila je 6.388 glasova, lista “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” dobila je 6.019 glasova, lista "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ osvojila je 150 glasova.

Prema preliminarnim rezultatima iz izbornog štaba liste Stranke pravde i pomirenja, čula se tvrdnja da je njihova lista na izborima za BNV ostvarila pobjedu, uz minimalnu prednost u odnosu na listu “SDP – Husein Memić”.

Prema njihovoj procjeni, u budućem sazivu BNV oni će, kao i lista SDP, imati po 12 vijećnika, lista koju je podržala SDA Sandžaka 10, a lista "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane" jednog vijećnika.

TRT Balkan / agencije